Beschadigde Sojoez-ruimtecapsule na riskante terugreis veilig op Aarde geland

© EPA-EFE

Een Russische Sojoez-capsule is donderdag veilig geland in de steppen van Kazachstan. Met de Sojoez MS-09 keerden drie ruimtevaarders terug naar de Aarde na een verblijf van 197 dagen in het Internationaal Ruimtestation ISS.

De Sojoez-capsule was om 2.40 uur Belgische tijd boven Mongolië afgemeerd van het ISS. Kort daarvoor was er een probleempje met een communicatiekabel. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA schatte het euvel als niet zwaarwegend in, ook de drie opvarenden stemden met de terugkeer in.

De Sojoez landde een minuut eerder dan gepland om 6.02 uur Belgische tijd 147 km ten zuidoosten van de stad Djeskazgan in Kazachstan. Daar was met minus tien graden de temperatuur milder dan bij vorige landingen. “Geland, welkom thuis”, twitterde het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. Het voegde eraan toe dat de bemanning gezond en wel was.

Drukverlies

Naar de terugkeer ging des te meer aandacht. Want op 30 augustus was er drukverlies ontstaan in het ISS door een gaatje in de wand van de leefmodule van de bewuste Sojoez. Het euvel werd snel verholpen, maar de oorzaak is nog niet bekend. Tijdens een recente controversiële ruimtewandeling van bijna acht uur zijn stalen van de buitenwand en het meteorietenschild genomen. Die zijn met de capsule naar beneden gekomen om voor scheikundige analyse bij de geheime dienst FSB te zullen belanden.

In 2003 verging het Amerikaanse ruimteveer Columbia bij de terugkeer in de atmosfeer. Bij de lancering was een bres geslagen in een vleugel waardoor bij de terugreis hete gassen de shuttle konden binnendringen. De zeven astronauten kwamen om.

Aan boord van de Sojoez zaten de Duitser Alexander Gerst (42) namens het Europese ruimtevaartbureau ESA, de Russische Sojoez-gezagvoerder Sergej Prokopjev (43) en de Amerikaanse astronaute Serena Aunon-Chancellor (42). Gerst, die zijn tweede ruimtemissie heeft afgerond, vliegt nog donderdag naar Duitsland terug.

3.152 keer rond onze planeet

De Duitser was na Frank De Winne de tweede Europeaan om gezagvoerder van het ISS te zijn. Hij heeft tijdens zijn twee missies 363 dagen in het complex doorgebracht, aldus ESA.

Het trio heeft 3.152 keer rondom onze planeet gevlogen, goed voor meer dan 133 miljoen km.

Zij hadden normaal al op 13 december moeten terugkeren. Maar in oktober mislukte de lancering van de Sojoez MS-10, waardoor de Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague niet in het ISS, maar weer in Kazachstan belandden. Pas toen de Russische ruimtevaartautoriteiten er zeker van waren dat de Sojoez-draagraket alsnog betrouwbaar was, kon de huidige bemanning van het ISS vertrekken.

Het gaat om de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques. Zij zullen daar kerst en Nieuwjaar vieren, en krijgen in het voorjaar gezelschap van Hague en Ovtsjinin die snel een kans op een nieuwe missie kregen. De lancering is voor 28 februari gepland.

Overigens was het de eerste keer dat de enige Amerikaanse bemanningsleden van het ISS vrouwen waren, beklemtoonde de NASA.

De basismodule van het ISS werd in 1998 gelanceerd. België nam deel aan de ontwikkeling en bouw, en betaalt mee in de uitbating van de spacemeccano.

LEES OOK. Sojoez-draagraket met Franse spionagesatelliet gelanceerd, en België speelt daar een rol in

© Photo News

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

© AP

LEES OOK

Nu in het nieuws