Brussels parket vervolgt niemand meer in Fortis-dossier
© AFP
Meer dan tien jaar na de teloorgang van Fortis heeft het Brusselse parket besloten om niemand meer te vervolgen.
In 2013 wilde datzelfde parket nog zeven ex-bestuurders van de Fortis-groep en Fortisbank voor de rechtbank slepen, omdat zij de aandeelhouders te rooskleurig geïnformeerd zouden hebben over de situatie van de groep ten tijde van de overname van de Nederlandse bank ABN Amro. Maar na bijkomend onderzoek en eerdere gerechtelijke beslissingen in binnen- en buitenland, heeft het parket nu zijn visie bijgesteld. Dat meldt het Brusselse parket donderdag.
Het parket besloot in februari 2013, na een gerechtelijk onderzoek dat in oktober 2008 van start was gegaan, om zeven ex-bestuurders te vervolgen voor valsheid in geschrifte in de jaarrekeningen, oplichting en inbreuken op de wet over het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten.
© Belga
Volgens het parket hadden ex-voorzitter Maurice Lippens, ex-ceo Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, voormalig hoofd zakenbank Filip Dierckx en ex-directeur risk Reginald De Gols, de beleggers onvoldoende geïnformeerd over de blootstelling van Fortis aan de gevolgen van de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten.
Toen het onderzoek in augustus 2016 definitief afgerond werd, bleek dat in Nederland onderhandelingen opgestart waren tussen Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, en verschillende gedupeerden om een schikking te bekomen met de voormalige aandeelhouders.
In september 2018 kwam de bevestiging dat de schikking was goedgekeurd, die een vergoeding van 1,3 miljard euro toekent aan de slachtoffers.
Verjaring
Nu heeft het Brusselse parket besloten de zeven ex-bestuurders toch niet te vervolgen, omdat het misdrijf van valsheid in geschrifte in de jaarrekeningen onvoldoende hard zou kunnen worden gemaakt, en omdat de andere feiten verjaard zijn of bijna verjaren.
Volgens het parket werd het dossier wel steeds actief opgevolgd en is er prioriteit gegeven aan het vergoeden van de aandeelhouders.
“Geen maat voor niets”
Dat het Brussels parket beslist heeft om niemand te vervolgen in het Fortis-dossier, betekent voor advocaat Laurent Arnauts niet dat de zaak een maat voor niets is geweest. Hij volgt de stelling van het parket dat de zaak bijgedragen heeft aan de schikking met Ageas, zo luidt zijn korte reactie.
“Mijn cliënten hebben mij per stemming met meer dan 99 procent de opdracht gegeven de schikking met Ageas te steunen, en geen verdere stappen te zetten in het strafdossier”, reageert Arnauts op de beslissing van het parket. “Ik onderschrijf de stelling van het parket dat dat dossier en onze inzet daarin sterk heeft bijgedragen tot de grootste Europese schikking ooit. Dus is het geen maat voor niets geweest.”
Anauts hoopt nog dat in andere gelijkaardige complexe financiële zaken de keuze wordt genomen om zoals Ageas voor een schikking te gaan.
“Het zit de Belgen niet mee in Europese finales, en dat is heel jammer”
Drama voor Kevin De Bruyne: Rode Duivel moet Champions League-finale opnieuw geblesseerd verlaten
Romelu Lukaku opnieuw kop van jut na verloren Europese finale met Inter: in de weg bij grote kans, ultieme kopbal pijnlijk gemist
Malaise bij Open VLD: niemand weet hoe het verder moet, maar volgende maand moet er reddingsplan op tafel liggen
Antwerp-voorzitter Gheysens reageert op interview Mintjens over Bosuilstadion: “Goed dat we haar standpunt kennen”