En dan staat er plots een echte Banksy op je garage: beruchte graffitikunstenaar doet het weer

Bron © BBC, The Mirror, Wales Online

’s Avonds was er nog niks te zien, maar de volgende ochtend was een doodgewone garage in het Britse Port Talbot plots een kunstwerk. Niemand wist wie de nacht had gebruikt om het kind met zijn slee naast de vuurkorf te schilderen. Totdat de beruchte artiest Banksy een filmpje op zijn sociale media postte. De 55-jarige eigenaar van de garage, Ian Lewis, besefte pas wat er aan de hand was, toen hij een foto zag verschijnen op Facebook. “Hé, dat lijkt een beetje op mijn garage”, besefte hij.

Wie naar het jongetje op de garage kijkt, ziet een vrolijk kind met een slee naast zijn voeten. Met de armen gespreid lijkt hij te genieten van sneeuwvlokjes, die hij vrolijk probeert op te likken. Maar wie het hoekje van de garage omloopt, ziet een heel ander beeld. Het kind vangt helemaal geen sneeuwvlokken op met zijn tong, maar rook en sintels van een vuurkorf.

Het kunstwerk lijkt een hommage te zijn aan het industriële verleden van Port Talbot. Maar je kan er natuurlijk ook een aanklacht naar vervuilde lucht in zien.

En dan staat er plots een echte Banksy op je garage: beruchte graffitikunstenaar doet het weer
Wie de hoek omloopt, krijgt een heel ander verhaal te zien. Foto: AP

Plots op zijn garage

Vol verbazing liet Ian Lewis een foto van het kunstwerk op Facebook aan zijn zoon zien. Verwonderd keken ze naar het beeld en nadien naar elkaar. “Hij knikte meteen en ik ben dan naar buiten gegaan. En daar was het plots. Ongelofelijk”, reageert de eigenaar verbluft aan The Mirror. De rest van de nacht wisselde hij af met zijn schoonbroer Wayne Jenkins om de wacht te houden bij het allereerste werk van Banksy in Wales. De volgende dag dook de politie op, die een perimeter rond de garage afzette.

Julia, de partner van Ian Lewis, zag hoe talloze mensen al opdaagde om het kunstwerk te bewonderen of een selfie te komen nemen met de tekening. “Er heeft zelfs al iemand geboden op de garage. Een man kwam naar me toe en wilde me 20.000 pond (ongeveer gelijk aan 22.000 euro) geven. Ik heb dan maar wat gelachen, maar hij zei meteen “25.000 pond dan”. Zo straf!”

Waarde van garage gaat door het dak

Het is niet het eerste kunstwerk van Banksy dat op een doodgewone muur verschijnt. Zo verscheen bijvoorbeeld ook zijn beroemde ‘Girl With Baloon’ op de stenen van Waterloo Bridge en andere plaatsen. Hoewel het moeilijk is om de precieze waarde van zo’n kunstwerk in te schatten, weten we dat een reproductie van het meisje met haar ballon in 2018 tijdens een veiling in Sotheby’s 1,2 miljoen euro opleverde. Waarna de artiest prompt van op afstand een ingebouwde versnipperaar in gang zette, omdat hij niet wou dat zijn werk ten prooi zou vallen aan dergelijke decadente prijzen en veilingen. Ironisch genoeg heeft dat de waarde van de versnipperde repen schilderij alleen maar vergroot.

LEES OOK. (+) Hoe Banksy iedereen jarenlang voor de gek hield

Ook andere graffiti leverde enorme bedragen op. In 2007 gaf een Amerikaanse bieder 320.000 euro voor ‘Space Girl and Bird’, in 2013 ging ‘Slave Labour’ onder de hamer voor 1 miljoen euro. Banksy’s duurste werk ‘Keep It Spotless’ werd in 2008 verkocht voor maar liefst 1,5 miljoen euro.

“Volgens mij is het onmogelijk om een exacte waarde op de jongen in de rook van de vuurkorf te plakken. Zeker omdat Banksy zo duidelijk zijn afkeer voor het verkoop van zijn werken heeft getoond”, reageert Samantha Killip, kunstredactrice bij Design Curial aan BBC. Maar hoe het ook zij, voor haar is het duidelijk dat de waarde van de garage in Port Talbot tijdens één nacht stevig gestegen is.

Mysterie

Niemand weet precies wie Banksy is. De graffiti-artiest is mysterieus en laat nergens zijn echte naam achter. De geruchtenmolen laat voornamelijk de voornamen Robbert of Robin vallen, en de achternamen Banks of Gunningham.

Hoe dan ook, Banksy staat bekend om zijn provocerende anonieme acties in een kenmerkende stijl van sjablonen. Hij raakte bekend als straatkunstenaar door zijn onaangekondigde humoristische, beklijvende, politiek getinte werken. Zijn werken duiken voornamelijk op in de buurt van Bristol, maar ook in de Verenigde Staten en in de Palestijnse conflictgebieden.

Door Morien Raeymakers
Meest recent