16 miljard Belgische frank nog steeds niet omgewisseld naar euro

Bron © VRT NWS

Themabeeld Foto: if

In 2018 werden zo’n 115.000 biljetten in Belgische frank binnengebracht bij de Nationale Bank. Omgewisseld hadden ze samen een waarde van zo’n 3,3 miljoen euro. Dat meldt VRT NWS. In totaal zou - zeventien jaar na de invoering van de euro - 16 miljard Belgische frank (goed voor 400 miljoen euro) nog steeds niet omgewisseld zijn.

Dagelijks komen er bij de Nationale Bank in Brussel nog mensen langs om biljetten in Belgische franken om te ruilen. Het gaat dan vooral om biljetten van 100, 200 en 1.000 frank, aldus woordvoerder Geert Sciot. In 2018 ging het naar verluidt om meer dan 115.000 biljetten, samen goed voor ongeveer 3,3 miljoen euro.

Van de laatst gedrukte serie die in totaal 273,8 miljoen biljetten telde, zijn er nog 15 miljoen - of 5,5 procent - niet binnengebracht. Ze worden zowel in binnen- als buitenland opgepot, of zijn per ongeluk weggegooid of stukgegaan, zegt de woordvoerder van de Nationale Bank, Geert Sciot.

Vooral de briefjes van 100 en 200 frank blijken “vermist”. Van de laatste serie is nog altijd bijna 10 procent van de 200 frank-briefjes niet binnengebracht, voor de 100 frank-biljetten is dat bijna 12 procent. Ter vergelijking: van de briefjes van 10.000 frank is maar 0,8 procent niet teruggekeerd naar de Nationale Bank. “Logisch”, zegt Sciot. “10.000 frank is natuurlijk veel meer waard, dus mensen zijn meer geneigd om die binnen te brengen.”

“Vorige week stond hier nog een vrouw met 1,2 miljoen Belgische frank. Die had ze gevonden in het huis van haar overleden opa. Omgerekend is dat ruim 30.000 euro” aldus een anonieme loketbediende aan VRT NWS. “Mensen vinden soms Belgische franken op de gekste plaatsen. Te goed verstopt is dan de uitleg. Een klassieker is de kast of een oude vaas. Maar we zien hier ook veel kinderen wier ouders pas zijn overleden. Tijdens het leegmaken van het huis vinden ze dan oude biljetten.”

Er is nog ongeveer 16 miljard Belgische frank (400 miljoen euro) in omloop, berekende de Nationale Bank. Die houdt er ook geen rekening mee dat al dat geld weer boven water komt. “Veel biljetten zitten bijvoorbeeld in het buitenland. Denk aan toeristen die ons land ooit hebben bezocht. Vaak keren die huiswaarts met nog wat lokaal geld op zak”, aldus Sciot.

De 115.000 biljetten die dit jaar werden binnengebracht bij de Nationale Bank werden gecontroleerd op echtheid en kwaliteit, daarna kreeg de eigenaar het bedrag in euro uitbetaald. De oude biljetten belanden daarna in grote versnipperaars en vervolgens in de verbrandingsoven.

Voor inruiling kunnen mensen elke werkdag terecht aan het loket van de Nationale Bank in Brussel of ze kunnen de biljetten opsturen met de post, samen met een vragenlijst die ze online terug kunnen vinden. Het exacte bedrag wordt dan op de bankrekening gestort. Alle biljetten die van 1944 tot 2001 zijn gedrukt, kunnen ingeruild worden, behalve die van 20 en 50 frank. Ook munten kunnen niet worden ingeruild.

Door jvh