Van der Poel ziet Van Aert beter worden, Stybar genoot van eerste cross: “Startte vroeger achteraan als ik te laat was”

© Photo News

Mathieu van der Poel boekte woensdag zijn 18de zege van het seizoen. In Heusden-Zolder was hij sneller dan Wout van Aert en Joris Nieuwenhuis. Zdenek Stybar werd 21ste maar vond zijn wederoptreden in de cross toch best leuk.

vtvn

LEES OOK. Vroege lekke band nekt van Aert in Zolder, Van der Poel soleert naar 18e zege van het seizoen

“Het ging heel snel”, reageerde Van der Poel na afloop. “Toon Aerts trok door voor het klassement nadat Wout van Aert een lekke band had. Ik voelde toen niet de behoefte om over te nemen. Dat foutje in het slot? Ik maakte weinig fouten doorheen de wedstrijd maar schakelde waarschijnlijk te snel over op een relaxt tempo.”

Van Aert moest alweer tevreden zijn met de tweede plaats, maar de Europese kampioen ziet zijn concurrent beter worden. “Je zag dat ook al in Namen en vandaag opnieuw. Het was niet makkelijk om alleen te rijden en dus was het man tegen man. Als hij geen lekke band had gehad, was het misschien wel spannend geworden. Of ik zo veel mogelijk crossen wil winnen? Ja, daarvoor staan we aan de start. Om te winnen.”

© BELGA

LEES OOK. Zdenek Stybar duikt vandaag opnieuw voor even het veld in: “Logisch dat Van Aert nu niet wint, hij spaart zich” (+)

Zdenek Stybar verloor 2’48” op Van der Poel in zijn eerste cross in twee jaar. “Het was heel lastig. Ik heb afgezien”, aldus de Tsjech. “Ik wilde een goede start nemen, maar dat is me niet gelukt. De eerste twee ronden moest ik lopen achter de rest. In de laatste twee ronden maakte ik nog veel fouten, maar het was wel leuk. Ik heb ervan genoten.”

“Of ik ooit achteraan heb gestart? Nee, niet veel. Ik denk twee keer of zo en dan altijd omdat ik te laat aan de start was. Een keer in Bredene en een keer in Lille. Of er nu anders gereden wordt? Ik heb nu altijd achteraan gereden dus ik heb het niet kunnen zien vooraan (lacht). Ik kon hier vandaag bij de beste twaalf rijden maar maakte te veel fouten. Ik hoop de komende crossen dus beter te starten en minder fouten te maken. Het WK? Dat ligt te dicht bij het wegseizoen.”

© BELGA

Van Aert: “Begrijp het niet goed”

Wout van Aert moest woensdag in Heusden-Zolder voor de veertiende keer dit seizoen vrede nemen met een tweede plaats. Nochtans had hij deze keer zijn start niet gemist, maar nu gooide een lekke band roet in het eten.

“Ik begrijp het niet echt goed, want dit is nu niet meteen een parcours waar je vaak lek rijdt, maar toch doe ik het. Ik raak een ‘borduur’ op de Sacramentsberg en dat kostte me een lekke band. Toen verzeilde ik meteen in tiende, vijftiende positie en moest ik aan een lange inhaalrace beginnen.”

Van Aert schoof al bij al nog snel op en wist in de derde ronde aan te sluiten vooraan, wel net toen Van der Poel al gaan vliegen was. “Tja, de benen waren wel goed, alleen kan ik het voorlopig enkel in de achtervolging laten zien. Ik heb me dan vrij snel gefocust op dat Wereldbekerklassement en ik ben blij dat ik weer wat punten pak op Toon. Het zal een spannende strijd worden tot in Hoogerheide. Ik put ook vertrouwen uit deze prestatie, ruim een maand geleden had ik het moeilijk om tweede of derde plaatsen binnen te halen. Nu ben ik wel altijd de tweede beste in de koers. De volgende stap is het Mathieu weer moeilijk te maken.”

Overigens reed Van Aert niet los op de rollen na zijn cross. Daar was de voorbije weken wat commotie over ontstaan. In Namen werd zelfs voor het eerst een klok geïnstalleerd zodat de drievoudige wereldkampioen wel tijdig op het podium present zou zijn. Vragen over dat losrijden en wat er precies deze week allemaal besproken is tussen hem en de UCI over die rollen, wilde hij evenwel liever niet beantwoorden. “Ik heb geen zin meer om daar over te praten, laat het ons over de cross zelf hebben”, eindigde hij.

Aerts ziet Wout van Aert steeds dichter komen

Toon Aerts voelt de hete adem van Wout van Aert in zijn nek. In Namen verloor hij vijf punten op de wereldkampioen, in Heusden-Zolder werden het er zelfs tien. Hij heeft nu slechts zeven punten voorsprong in het Wereldbekerklassement met nog twee manches te gaan.

Aerts won de eerste twee Wereldbekers in Amerika. Ook in de andere manches verdedigde hij zijn voorsprong met verve, maar de voorbije twee wedstrijden vergaat het hem iets moeilijker. In Namen kampte hij met de naweeën van ziekte, maar kon hij de schade tot vijf punten beperken, in Heusden-Zolder werden het er tien.

"In Namen had ik een slecht gevoel door die ziekte," blikte hij woensdag terug. "Vandaag liep het al veel beter. Natuurlijk ik wilde zo weinig mogelijk punten verliezen. Ik had vijf punten ingecalculeerd, het zijn er 10 geworden. Helaas, al was dit wel een leerrijke wedstrijd. Ik heb geprobeerd om het slim op te lossen en tactisch te fietsen en wilde niet als enige alles uit de kast halen in die achtervolging. Ik had goede benen, maar door een stomme fout op een slecht moment waren Van Aert en Nieuwenhuis gaan vliegen. Ik moest me nog reppen voor die vierde plaats."

"Met de benen die ik nu heb, zak ik wel met zelfvertrouwen af naar de voorlaatste manche in Pontchâteau. Daar hoop ik om mijn Wereldbeker veilig te stellen. Het zal enorm spannend worden tussen Wout en mij, want Mathieu van der Poel start er niet, dus liggen er veel punten te rapen."

Aangeboden door onze partners