102 jaar politieke ervaring met pensioen: “Stoppen? We doen voort achter de schermen”

Robert De Meuleneire en burgemeester Joseph Browaeys (rechts) blijven niet stilzitten. Foto: pma

Horebeke -

De laatste Horebeekse gemeenteraad van deze legislatuur vond gisteravond plaats. Het was meteen ook het afscheid van de burgemeester en de eerste schepen. Ze zaten respectievelijk 54 en 48 jaar in het schepencollege.

“En dan nu de geheime zitting.” Dat waren de laatste woorden van burgemeester Jozef Browaeys (79) die het publiek te horen kreeg.

Browaeys was 54 jaar onafgebroken burgemeester van Horebeke, op 2 januari volgt zijn dochter Cynthia hem op.

48 jaar was Robert De Meuleneire (84) eerste schepen. Samen zijn ze dus goed voor 102 jaar ervaring in een schepencollege.

Allebei beschikbaar voor goede raad

Maar ze verdwijnen dan wel van het politieke voorplan, achter de schermen zullen ze voortdoen. “We blijven bestuurslid van onze partij Volksbelangen”, zeggen de heren. “Wie dat wil, kan raad krijgen. We blijven allebei beschikbaar.”

Samen zagen Browaeys en De Meuleneire Horebeke compleet veranderen. Wat vinden ze hun grootste verwezenlijkingen?

“Het voetbalveld kent geen gelijke in de omgeving”, zegt Jozef Browaeys. “De restauratie van de kerken, het Abraham Hansmuseum. Dat zijn mooie verwezenlijkingen.” Robert De Meuleneire is trots op het spaarbekken. “Daarvoor waren er steeds overstromingen, sindsdien nooit meer. En zaal Arcadia. Daarvoor ben ik eens een halve dag naar Gent moeten gaan. Waarom mag ik nog altijd niet zeggen, maar het was nodig, anders stond ze er niet.”

College opwachten op café

Op de vraag of het zwarte gat loert, antwoorden beiden negatief. “We blijven onder de mensen komen. Het schepencollege mogen we niet meer meemaken, maar we kunnen het nieuwe college wel opwachten in het café om na afloop samen iets te drinken.”

Myriam Simoens, de echtgenote van Jozef, is blij dat haar man actief wil blijven. “Doe het mij niet aan dat Jozef hele dagen thuis zit”, zegt ze. “Dat hou ik niet uit. Nee nee, hij moet de baan blijven op gaan zoals nu. Thuis zitten is echt niks voor hem. Hij mag dan straks tachtig worden, hij is nog jong en steeds bezig.”

De twee zijn vrienden in en buiten de politiek, maar concurrenten in het beroepsleven. “We zijn beiden nog steeds actief in de verzekeringen”, zegt Jozef Browaeys. “Nooit hebben we van elkaar een klant afgepakt, nooit maakten we ruzie. Soms was er een discussie over een punt, maar dat hebben we altijd uitgepraat.”

Geschenken waren er niet na afloop van de laatste zitting. “Mijn mooiste geschenk is dat mijn dochter mij kan opvolgen” zegt Browaeys. “We zijn de partijmensen dankbaar dat ze de eerste plaats kreeg, en de Horebekenaren dat ze verkozen is”, vult Myriam aan.

Op 2 januari komt met Cynthia voor de tiende legislatuur op rij een Browaeys in de burgemeestersstoel te zitten.

Door Peter Malaise
AANGERADEN