Wie zijn huis sloopt (en heropbouwt) krijgt 7.500 euro

Veel woningen in Vlaanderen zijn verouderd en hebben een hoge uitstoot. Deze maatregel moet dat verhelpen. Foto: Belga

Wie een woning sloopt en er iets nieuws op bouwt, kan daarvoor straks op een premie van 7.500 euro rekenen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil op die manier voor meer energiezuinige huizen zorgen.

Bijna een derde van onze huizen en vijftien procent van de appartementen dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. Om maar aan te geven dat de woningen in Vlaanderen vrij oud zijn. Met alle gevolgen van dien: ze zijn niet meteen energiezuinig, hebben vaak stabiliteits- en vochtproblemen of zijn gewoon niet meer aangepast aan de huidige comfortwensen. Financieel is het vaak niet meer zinvol om ze nog te renoveren. Afbreken en iets nieuws in de plaats zetten, is soms een betere oplossing.

In de dertien centrumsteden bestaat daarvoor al een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Voor gewone nieuwbouw is dat 21 procent. Maar dat gunstige ­regime geldt niet voor de rest van Vlaanderen. Tommelein wou daar wel voor zorgen, maar van Europa mag dat niet. En daarom trekt de liberaal nu de kaart van een btw-korting. Wie tussen oktober dit jaar en eind oktober volgend jaar een vergunning aanvraagt voor sloop én heropbouw, en niet in een centrumstad woont, zal vanaf 1 januari een beroep kunnen doen op die korting. De aanvraag zal online kunnen worden ingediend op de site van het Vlaams Energieagentschap. Het gaat om een forfaitair bedrag van 7.500 euro, dat zal worden uitbetaald drie maanden nadat de woning effectief tegen de grond ligt. Andere voorwaarden zijn er niet. Ook de leeftijd van het huis speelt geen rol.

De Vlaamse regering keurde de maatregel al goed. Ze trok er in totaal vijftien miljoen euro voor uit, een bedrag dat gebaseerd is op het aantal woningen dat elk jaar tegen de vlakte gaat. In 2016 waren er dat een kleine 6.000, een aantal dat jaar na jaar stijgt.

Vervuilend

De maatregel komt er om ­energie te besparen en ervoor te zorgen dat huizen minder CO2uitstoten. Zo’n driekwart van die uitstoot is immers afkomstig van woningen. “Sommige woningen zijn in zulke slechte staat dat renovatie niet meer haalbaar of betaalbaar is. Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen, en is daardoor altijd energiezuiniger dan bestaande woningen. Met deze Vlaamse korting willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen én de kwaliteit van onze woningen verbeteren,” zegt de minister.

Door Farid el Mabrouk
AANGERADEN