Team Sky bevestigt: geen Giro voor Froome, die net als Thomas alles op de Tour zet

Foto: Photo News

Team Sky heeft op 1 januari het programma van zijn kopmannen voor de grote rondes bekendgemaakt. Chris Froome en Geraint Thomas zetten alles op de Tour, Froome zal zijn titel in de Giro dus niet verdedigen. Toptalent Egan Bernal zal in Italië zijn kans mogen gaan.

Afgelopen seizoen probeerde Froome de dubbel Giro-Tour. In Italië leek hij aanvankelijk nog niet de juiste vorm te pakken te hebben, maar in de laatste week zette hij de Giro alsnog naar zijn hand en pakte hij zijn eerste eindzege in Italië. In de Tour kon Froome echter geen 5e eindzege pakken, hij moest de zege aan ploegmaat Geraint Thomas laten. Dit jaar wil hij absoluut Eddy Merckx evenaren. “Het was een moeilijk beslissing, zeker nadat ik de Giro vorig jaar won. Maar de Tour wordt mijn hoofddoel. Met dat in het achterhoofd leek het mij beter om de Giro over te slaan.”

Froome steekt niet weg dat een plaats in de geschiedenisboeken die beslissing heeft beïnvloed. “Ik ben op een punt in mijn carrière beland dat ik eraan denk wat ik wil nalaten. Als ik erin zou slagen om de Tour een vijfde keer te winnen, zou ik in een elitegroepje belanden. Slechts vier renners deden me dat voor. Het zou ongelooflijk zijn.”

Team Sky bevestigt: geen Giro voor Froome, die net als Thomas alles op de Tour zet
Foto: Photo News

Thomas: “Teruggaan op volle sterkte”

Froome zal in de Tour wel voorbij ploegmaat Geraint Thomas moeten, die afgelopen jaar het geel mee naar huis nam. “Als ik de Tour niet had gewonnen, had ik misschien gedacht aan de Giro of de Vuelta. Maar nu zou het jammer zijn mocht ik niet teruggaan op volle sterkte.”

De Welshman mikt daarnaast ook op het WK tijdrijden in het Britse Yorkshire. “De steun daar is op dit moment geweldig. Het wordt een prachtig WK en daar wil ik bij zijn. De tijdrit is mijn beste kans om er iets uit te halen.”

Egan Bernal kopman in Giro

Met Thomas en Froome die alles op de Tour zetten, ligt de weg in Italië wagenwijd open voor toptalent Bernal. De 21-jarige Colombiaan wordt kopman in de Giro. “Ik hou van die koers. Ik heb drie jaar in Italië gewoond, dus ik heb er heel wat vrienden wonen en ik hou van de Italiaanse fans. Ik ken de wegen, dus ik mik op een goed resultaat.”

Team Sky bevestigt: geen Giro voor Froome, die net als Thomas alles op de Tour zet
Foto: Photo News

Door rahe
AANGERADEN