Handelaars én klanten tevreden: wintersolden goed gestart, meteen stevige kortingen

Foto: jph

De wintersolden zijn donderdag goed van start gegaan. Dat melden zowel Comeos, de federatie voor handel en diensten, en zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van een navraag. “Er wordt afgeklokt met een lichte stijging in vergelijking met de eerste dag van vorig jaar.”

“De ochtend kwam traag op gang”, meldt Comeos. “Maar vanaf de middag werden de winkelstraten en shoppingcentra overspoeld met koopjesjagers. Schoenen, winterjassen, fake fur en dierenprints vielen erg in de smaak. Sterk afgeprijsde artikelen gingen ook vlot over de toonbank. “

Door het zachte winterweer de voorbije maanden hebben de handelaars meer voorraad liggen dan vorig jaar. De meeste winkels zijn dan ook meteen begonnen met stevige kortingen: -30, -50 en zelfs tot -70 procent.

De handelaars hebben hoge verwachtingen voor deze solden om het zwakkere winterseizoen goed te maken. Ze verwachten een hoge opkomst dit weekend. “De solden zijn en blijven een belangrijk moment voor de handel, maar ook de consumenten kijken er reikhalzend naar uit”, benadrukt Kathy Bergen, Sector Manager Fashion bij Comeos.

Ook bij NSZ spreken ze van een “trage start”. “Maar uiteindelijk konden de meeste modewinkeliers gemiddeld zo’n 3 procent meer verkopen dan op de eerste soldendag vorig jaar. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de solden starten tijdens de kerstvakantie, dat het weer kouder is en bovendien was er nog veel voorradig. Door het milde herfstweer hadden bijna de helft van modedetailhandelaars slechtere zaken gedaan tijdens het najaar.”

“Nu het écht winterweer wordt, gaan mensen dan ook op zoek naar warme kledij en winterschoenen. Dat blijkt nu ook uit de resultaten van de eerste soldendag”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Uit onderzoek dat NSZ voor de solden afnam, bleek dat bijna de helft van de kleding- en schoenenwinkels zich aan betere solden verwachtte dan vorig jaar.

De solden lopen tot 31 januari. Ook op zondag 6 januari zijn de meeste winkels in de grote steden open. Klanten kunnen rekenen op dezelfde kortingen online als in de fysieke winkels.

Door mtm
AANGERADEN
Meest recent