Louis Michel meerdere keren met dood bedreigd via brief: “Ik sta onder toezicht”

© Photo News

Minister van Staat Louis Michel (MR) heeft eind vorig jaar brieven met doodsbedreigingen ontvangen, nadat leden van de Congolese oppositie hem hadden belaagd. Dat melden de Sudpresse-kranten vrijdag.

gjs

“Ik heb verschillende brieven gekregen met bedreigingen. Ik heb bewaking geweigerd, maar ik sta effectief onder toezicht. Ik wil er niet meer over kwijt”, bevestigde het Europees parlementslid, gewezen minister van Buitenlandse Zaken vader van premier Charles Michel.

De bedreigingen begonnen op 10 december in Oslo, waar de Nobelprijs voor de Vrede werd uitgereikt aan de Congolese dokter Denis Mukwege. Een tiental leden van de Congolese oppositie, van de partij UDPS, zouden er Michel belaagd hebben aan de uitgang. Ze scholden hem onder meer uit voor “moordenaar”. De politie moest Louis Michel ontzetten en naar zijn hotel begeleiden, klinkt het.

Later op de maand ontving Louis Michel brieven met expliciete doodsbedreigingen bij hem thuis in Jodoigne. De politicus diende daarom klacht in. De Staatsveiligheid zou de feiten zeer ernstig nemen en hem bewaking aangeboden hebben. Maar die heeft Michel dus geweigerd, ook al staat hij sindsdien onder discreet toezicht.

Nog volgens het artikel verwijt UDPS aan Michel dat hij de regering van de overleden ex-president Laurent Kabila gunstig gezind was. Michel heeft dat steeds ontkend.

LEES OOK

Nu in het nieuws