Archeologen doen macabere vondst in Mexico: tempel van de ‘Gevilde God’

Bron © cnn

Foto: isopix

De oeroude beschavingen in Mexico hebben talloze sporen nagelaten van hun cultuur, maar de laatste ontdekking is uniek in zijn soort. Archeologen hebben de eerste bekende tempel van de huidloze godheid Xipe Tótec ontdekt, de ‘Gevilde God’, inclusief twee altaren met macabere doeleinden.

De ‘Gevilde God’ wordt voorgesteld door een gevild mensenlichaam en werd gelinkt aan vruchtbaarheid, landbouw en oorlog, zo lieten de Mexicaanse autoriteiten woensdag weten. Opgravingen in de ruïnes van Ndachjian-Tehuacán in centraal Mexico hebben twee schedels en een torso van oeroude beelden van de godheid opgeleverd. De beelden werden vermoedelijk als deel van een ritueel vernield.

Archeologen doen macabere vondst in Mexico: tempel van de ‘Gevilde God’
Foto: AFP

Naast de beelden van de godheid vond het team van het Nationaal Instituut van Antropologie en Geschiedenis ook twee altaren die gebruikt werden voor mensenoffers. Op het ene zouden de priesters hun slachtoffers doden, om hen op het tweede te villen en zich daarna in hun huid te hullen. Macabere, maar wel belangrijke gelegenheden in de oude Mexicaanse cultuur die gekend waren als Tlacaxipehualiztli, wat zoveel betekent als ‘draag de huid van de gevilde’.

Een van de beelden die ze terugvonden vertoonde een extra rechterhand die achterwaarts van de hand van het beeld hing. Die moest de huid voorstellen die aan het lichaam bleef hangen na het villen, zo zeggen de archeologen. Het team verwacht nog andere sculpturen te ontdekken op de site die tussen 1260 en 1000 voor Christus gebruikt werd door de Popolocas indianen voor die overwonnen werden door de Azteken.

Op dit moment werd al een structuur van meer dan 12 meter lang en 3 meter hoog opgegraven, maar het einde van de opgravingen is nog niet in zicht.

Archeologen doen macabere vondst in Mexico: tempel van de ‘Gevilde God’
Foto: AFP
Door nkdr