Matteo Simoni begint aan “geheim project” in het buitenland

Foto: Frank Abbeloos

Zet u schrap voor een 2019 vol Matteo Simoni (31). Met Trio brengt hij straks zijn eigen film uit, op het kleine scherm loeren Callboys 2 en De Bende van Jan De Lichte om de hoek. En ook buiten België lonkt werk. “Nog deze maand begin ik aan een geheim project in het buitenland.”

Wie vorig jaar Patser en Callboys maar niets vond, kijkt de komende maanden best de andere kant uit: er is geen weg om Matteo Simoni heen. In de loop van 2019 komen Callboys 2 (Vier) en de historische fictiereeks De Bende van Jan De Lichte (VTM) op de buis. En in februari brengt ­Simoni met partners in crime Bruno Vanden ­Broecke en Ruth Beeckmans de film Trio uit. Die maakten ze helemaal zelf. “Ruth, ­Bruno en ik hebben samen het scenario geschreven, de film geproduceerd én erin ­geacteerd”, zegt Simoni. ­“Alles zelf gedaan, dus. En daar zijn we enorm trots op. Zeker omdat we met een heel laag budget werkten. We hadden nooit gedacht dat we de film verkocht zouden krijgen, maar in februari is het zover.”

Intussen werkt Simoni ook aan ­Zillion, een film van ­D’Ardennen-regisseur Robin Pront over de ­beruchte megadiscotheek. Daarin kruipt hij in de huid van Dennis Black Magic.

Maar terwijl die prent nog wacht op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, kijkt Simoni nu naar het buitenland. Sinds hij ­vorig jaar de Shooting Star-prijs voor aanstormend talent won op het Filmfestival van Berlijn, staan de ­deuren daar ­wagenwijd open.

Wielrenner, maar niet Pantani

“Die award heeft me eigenlijk wel geholpen, ja. Nog deze maand begin ik te draaien in het buitenland. Maar daar mag ik weinig over zeggen. Het heeft niets te maken met een andere internationale film waarin ik meespeel. Dat is een coproductie tussen België en Ierland. Ik vertolk er een wiel­renner in, maar de film gaat niét over Marco Pantani, zoals sommigen beweren. En dat ik als voorbereiding in de leer ging bij Tom Boonen klopt ook niet.”

Maar ook die film komt er dus. Zo staat Simoni’s teller op twee buitenlandse projecten in 2019. “Ik probeer dit jaar zo veel mogelijk vreugde te halen uit mijn job”, zegt Simoni. “Maar vooral wil ik authentiek blijven. Me concentreren op de kern van de zaak. Daarvoor moet ik neen leren zeggen tegen alles wat me afleidt. Niet ­gemakkelijk, maar met genoeg zelfdiscipline kom ik er wel.”

Door jsm, dvg