Wordt zij dé tennisrevelatie van 2019? 18-jarige Canadese speelt alle reekshoofden naar huis in Auckland

© AP

Bianca Andreescu is de revelatie van in het nog maar prille seizoensbegin in het vrouwentennis. De 18-jarige Canadese schudt in het Nieuw-Zeelandse Auckland de ene stunt na de andere uit haar racket. Andreescu - het nummer 152 van de wereld - overleefde allereerst de kwalificaties en schakelde op weg naar de halve finale Caroline Wozniacki (WTA 3) en Venus Williams (WTA 39) uit, respectievelijk het eerste en zesde reekshoofd in Auckland. In die halve finale nam ze zaterdag overtuigend de maat van derde reekshoofd Su-Wei Hsieh (WTA 28). Zondag treft Andreescu de Duitse Julia Görges (WTA 14) in de strijd om haar eerste WTA-titel. Wordt zij de revelatie van dit jaar?

rahe

LEES OOK. Daar is het nieuwe tennisjaar weer en de opmars van deze tien supertalenten mag u in 2019 niet missen

Meer dan 12 uur verspreid over zeven partijen. Dat is het indrukwekkende aantal tijd dat de Canadese Bianca Andreescu al op de court stond in Nieuw-Zeeland. Drie van haar vier partijen op de hoofdtabel duurden ook meer dan twee uur, enkel de halve finale klaarde ze de klus in minder dan anderhalf uur. Ter vergelijking: Julia Görges, haar tegenstandster van zondag, zit maar aan de helft.

© AP

“Mijn doel was om me te kwalificeren voor het hoofdtoernooi en misschien een of twee rondes te overleven”, liet de Canadese verstaan aan NOS. Maar ondertussen kijkt de hele tenniswereld vol verbazing naar de straffe prestaties van Andreescu, die tegen Venus Williams terugvocht na een set achterstand en op een gegeven moment zelfs elf (!) spelletjes op een rij won. Voor de Amerikaanse was het nog maar de tweede keer in haar carrière dat ze verloor van een speelster buiten de top 150. Bovendien sukkelt Aandreescu al sinds donderdag met pijn aan de rug.

Coach van Bouchard

Als jeugdspeelster won Andreescu enkele hoog aangeschreven toernooien en in 2015 startte ze een samenwerking met Nathalie Tauziat, die eerder haar landgenote en tennisbabe Eugenie Bouchard coachte. “Bianca kan veel. Ze heeft uitstekende handelingen en beschikt over veel kracht. Ze heeft grote doelen en zal daar alles voor doen”, klonk het. Maar in 2016 stokte haar opgang door aanslepend blessureleed. De Canadese zou zes maanden aan de kant staan, maar won later dat jaar wel haar eerste ITF-titel.

In 2017 zette ze haar opmars verder met zowel op Wimbledon als Roland Garros de dubbeltitel bij de junioren en haar eerste zeges in het WTA-circuit. Op de Citi Open in Washington zorgde ze zelfs voor een unieke prestatie door als eerste speelster geboren in de jaren 2000 een speelster uit de top 20 te kloppen. Slachtoffer werd Kristina Mladenovic, het toenmalige nummer 13 van de wereld. In 2017 werd Andreescu ook voor het eerst opgeroepen voor de Canadese Fed Cup-ploeg, waarmee ze in 2018 het behoud wist te bewerkstelligen in Wereldgroep II. TweOnderweg zette ze nog enkele ITF-toernooien op haar naam, stilaan lijkt Andreescu klaar voor het écht grote werk en dat bewijst ze nu in Auckland. Voor het toernooi klopte de Canades nog maar één keer een speelster uit de top 50, een week later heeft ze dat aantal verdriedubbeld en klopte ze met Wozniacki haar eerste speelster uit de top 10.

Of ze zondag haar eerste WTA-titel pakt of niet, het is een memorabele week voor Andreescu. Na Auckland is het vol uitkijken of ze ook op de Australian Open kan verrassen. Tot dusver kwam Andreescu enkel op Wimbledon in actie op de hoofdtabel, maar de eerste ronde was in 2017 meteen haar eindstation. Vorig jaar raakte ze nooit door de kwalificaties. Dit jaar wel?

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten