Antwerpse rapper onder vuur door steun aan “kinderverkrachter”: “Gaan we dit soort mannetjes vrijgeleide blijven geven?”

Foto: belga

Zuhal Demir heeft op Facebook kinderzender Ketnet onder vuur genomen nadat de vooral bij kinderen populaire rapper Soufiane Eddyani een nummer heeft opgedragen aan zijn vriend die in de cel zit voor verkrachting en het prostitueren van een minderjarig meisje. Ook anderen laten hun ongenoegen over het nummer duidelijk blijken op sociale media.

Soufiane Eddyani mag dan wel een nobele onbekende zijn voor heel wat +12-jarigen, onder Ketnetkijkers is de man wel heel bekend. Met meer dan 200.000 volgers op Instagram heeft hij de grote media dan ook niet nodig om zijn muziek te verspreiden, maar hij mocht vorig jaar wel een ‘Gouden K’ uitreiken. Het Ketnet-equivalent van een televisiester zeg maar, zij het dan verpakt in een betere show.

De jonge rapper zette zich al in voor Kom op tegen Kanker met een nummer - ‘Slimme Jongen’ - waarmee hij zijn fans op het hart wilde drukken dat roken “je kapot maakt.” Een actie die ook ondersteund werd door radiozender MNM. “Een ‘voorbeeld allochtoon’, op handen gedragen. En dan mag het duister kantje gerust met de mantel der liefde toegedekt worden”, zo schrijft een duidelijk misnoegde Demir. De VRT benadrukt dan weer dat er geen problemen waren rond dat nummer en dat Eddyani bij het uitreiken van zijn Gouden K onbesproken was.

Lees ook. Antwerpse rapper reageert op controversieel nummer: “Moreno zelf heeft ook spijt”

Antwerpse rapper onder vuur door steun aan “kinderverkrachter”: “Gaan we dit soort mannetjes vrijgeleide blijven geven?”

Demir is kwaad over het nieuwe nummer van Eddyani dat hij enkele dagen geleden lanceerde: ‘Amigo’. Een nummer dat hij opdraagt aan zijn vriend en collega-rapper Moreno. Die zit in de cel omdat hij een 15-jarig meisje in de prostitutie gedwongen heeft.

Video: Youtube

Antwerpse rapper onder vuur door steun aan “kinderverkrachter”: “Gaan we dit soort mannetjes vrijgeleide blijven geven?”
Foto: Facebook

“Rapper Moreno is een kinderverkrachter, die -onder meer- een 15-jarig meisje in de prostitutie heeft gedwongen, gedrogeerd heeft en de opbrengsten daarvan in zijn zak heeft gestoken. Een kinderverkrachter die anderen het mogelijk maakte om kinderen te verkrachten tegen betaling. Toen het meisje wanhopig de prostitutie probeerde te ontsnappen, heeft hij haar meermaals bedreigd met de dood om haar te kunnen blijven (laten) misbruiken. De man kreeg 5 jaar cel”, zo schrijft Demir op Facebook.

Demir stelt zich ernstig vragen bij het feit dat niemand de steun van Eddyani aan de veroordeelde rapper in vraag lijkt te stellen. “Gaan we dit soort mannetjes, als moeders, zussen, vaders en broers, een vrijgeleide blijven geven om kinderverkrachting goed te praten? Of gaan we de Ketnets -Ketnet godbetert!- van deze wereld vragen om dit soort boodschappen niet meer passief te ondersteunen?”

“VRT zou zo’n nummer nooit promoten”

Ketnet is op de hoogte van de uithaal van Zuhal Demir en beraadt zich over de verdere stappen. Eddyani reikte vorig jaar inderdaad een Gouden K uit voor de zender omdat hij toen met een ander - en zo drukt de zender ons op het hart: niet controversieel - nummer in de aandacht gekomen was.

Zijn nieuwe nummer werd nooit aangeboden aan de VRT, zo laat woordvoerder Hans Van Goethem weten, en werd dus ook nooit afgespeeld op hun kanalen. “We zouden ook nooit een nummer kunnen promoten dat verkrachting goedpraat.” Of er in de toekomst nog met Eddyani gewerkt kan worden, zal grondig bekeken moeten worden, zo klinkt het.

Kris Peeters: “Eddyani zou beter gaan praten met slachtoffers van prostitutie”

Ook vicepremier en minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) veroordeelt “ten stelligste” een nieuw lied van de Antwerpse rapper Soufiane Eddyani, waarin hij de verdediging op zich neemt van een bevriende rapper Moreno, die werd veroordeeld als tienerpooier.

“De praktijken van tienerpooiers zijn een onderbelicht, maar erg groot probleem. De slachtoffers zijn kwetsbare meisjes, vaak nog zeer jong, die in de prostitutie worden gedwongen. Daar kan dus op geen enkele manier de verdediging voor worden opgenomen”, zegt Peeters zondag in een persbericht.

Peeters wijst erop dat Eddyani een bijzonder populaire rapper is en dus een groot bereik heeft bij jonge mensen. “Hij zou dat bereik beter inzetten om de problematiek onder de aandacht te brengen, in plaats van tienerpooiers te verdedigen.”

“Hij zou daarom beter zelf eens gaan praten met de slachtoffers van deze prostitutie. Dan zou hij beseffen dat er absoluut geen begrip op te brengen is voor tienerpooiers”, besluit Peeters.

Op Twitter schaart ook Gwendolyn Rutten zich achter die boodschap, en met haar vele jongeren. “Terecht”, zegt sp.a voorzitter John Crombez. “Het is schandalig dat rappers met veel jonge fans gruwelijke misdaden als tienerprostitutie verheerlijken en goedpraten.” Crombez wil deze trieste aanleiding aangrijpen om een grondig debat te voeren om tienerpooiers beter te straffen en slachtoffers beter te verzorgen en beschermen.

Door nkdr
VOOR ABONNEES