OVERZICHT. Verrassende winnaars op Golden Globes, “Belgische” kanshebbers vallen naast de prijzen

Bron © BELGA

Een scène uit de Belgische topfilm ‘Girl’, die het net niet haalde in de categorie beste niet-Engelstalige film. Foto: rr

De Queen-film ‘Bohemian Rhapsody’ en de tragikomedie ‘Green Book’ zijn de verrassende winnaars van de Golden Globes, die zondagavond werden uitgereikt in Los Angeles. Zoals verwacht moest het Belgische ‘Girl’ de duimen leggen voor ‘Roma’ van Alfonso Cuarón als beste niet-Engelstalige film. Cuarón won ook de Globe voor beste regie – hij werd verkozen boven Spike Lee en Bradley Cooper.

‘Bohemian Rhapsody’ is de biopic over de Britse rockband Queen van regisseurs Bryan Singer en Dexter Fletcher (hij verving Singer voor de laatste weken van de opnames na het ontslag van Singer). De film won de Golden Globe voor beste drama en haalde het zo voor kanshebbers ‘A Star Is Born’ (Cooper) en ‘BlacKkKlansman’ (Lee). Acteur Rami Malek, die zanger Freddie Mercury speelt, won de prijs voor beste acteur.

OVERZICHT. Verrassende winnaars op Golden Globes, “Belgische” kanshebbers vallen naast de prijzen
Rami Malek als Freddie Mercury in ‘Bohemian Rhapsody’. Foto: AP

‘Green Book’, van regisseur Peter Farrelly, werd bekroond als beste komedie. De film gaat over de vriendschap tussen de zwarte klassiek pianist Donald Shirley (Mahershala Ali) en zijn blanke chauffeur (Viggo Mortensen) in de jaren zestig. De film ging, behalve met het beeldje voor beste komedie, ook naar huis met dat voor beste scenario en beste mannelijke bijrol, voor Mahershala Ali.

‘A Star Is Born’ kreeg wel de globe voor beste originele song (‘Shallow’, van Lady Gaga en Bradley Cooper), maar miste vier andere. Christian Bale was de enige winnaar voor ‘Vice’, dat zes keer genomineerd was. Bale werd bekroond als beste acteur in een musical of comedy.

Voor haar rol in ‘The Wife’ won Glenn Close de prijs voor beste actrice in een drama, de Britse Olivia Colman was de beste actrice in een musical of comedy voor haar vertolking van de Britse Queen Anne in ‘The Favourite’.

“Belgische” kanshebbers grijpen naast de prijzen

‘Girl’, de debuutfilm van de Belgische regisseur Lukas Dhont, viel buiten de prijzen in de categorie beste niet-Engelstalige film. Het beeldje ging naar de zwart-witfilm ‘Roma’ van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. ‘Roma’ is een familieportret over het leven van een dienstmeisje in het Mexico van de jaren zeventig. Cuarón won ook de Golden Globe voor beste regie en was daarnaast genomineerd voor de prijs voor beste scenario, maar die ging uiteindelijk naar ‘Green Book’.

(lees verder onder de foto’s)

OVERZICHT. Verrassende winnaars op Golden Globes, “Belgische” kanshebbers vallen naast de prijzen
Nora Monsecour, Lukas Dhont en Victor Polster: respectievelijk de inspiratiebron, de regisseur en de hoofdrol in ‘Girl’ Foto: BELGA
OVERZICHT. Verrassende winnaars op Golden Globes, “Belgische” kanshebbers vallen naast de prijzen
Een scène uit ‘Roma’ van Alfonso Cuarón. Foto: AP

In de categorie voor beste niet-Engelstalige film waren naast ‘Roma’ en ‘Girl’ ook ‘Shoplifters’ van Japanner Hirokazu Koreeda, ‘Capernaum’ van de Libanese Nadine Labaki en ‘Never Look Away’ van Duitser Florian Henckel von Donnersmarck genomineerd.

Ook de andere ‘Belgische’ genomineerden vielen niet in de prijzen. Timothée Chalamet maakte kans op de prijs voor beste bijrol in ‘Beautiful Boy’ van Felix Van Groeningen, en ‘The Alienist’ van Jakob Verbruggen kon geen van zijn twee nominaties (beste tv-serie en beste acteur in een tv-serie) binnenrijven. Het zesde en laatste seizoen van ‘The Americans’ won de Golden Globe voor beste reeks.

De winnaars van de Golden Globes worden gekozen door de 88 leden van de Hollywood Foreign Press Association. Deze uitreiking zet vaak de toon voor de Academy Awards, die eind deze maand uitgedeeld worden.

Overzicht van de andere winnaars in de categorie ‘Film’:

 • Beste actrice in een drama: Glenn Close (‘The Wife’)
 • Beste acteur in een musical- of comedyfilm: Christian Bale (‘Vice’)
 • Beste actrice in een musical- of comedyfilm: Olivia Colman (‘The Favourite’)
 • Beste mannelijke bijrol in een film: Mahershala Ali (‘Green Book’)
 • Beste vrouwelijke bijrol in een film: Regina King (‘If Beale Street Could Talk’)
 • Beste regisseur: Alfonso Cuarón (‘Roma’)

Overzicht van de winnaars in de categorie ‘Series’:

 • Beste miniserie of televisiefilm: ‘The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story’
 • Beste televisieserie - drama: ‘The Americans’
 • Beste televisieserie - comedy of musical: ‘The Kominsky Method’
 • Beste actrice in een miniserie of televisiefilm: Patricia Arquette (‘Escape at Dannemora’)
 • Beste acteur in een miniserie of televisiefilm: Darren Criss (‘The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story’)
 • Beste acteur in een televisieserie - drama: Richard Madden (‘Bodyguard’)
 • Beste actrice in een televisieserie - drama: Sandra Oh (‘Killing Eve’)
 • Beste vrouwelijke bijrol in een serie, miniserie of televisiefilm: Patricia Clarkson (‘Sharp Objects’)
 • Beste mannelijke bijrol in een serie, miniserie of televisiefilm: Ben Whishaw (‘A Very English Scandal’)
 • Beste acteur in een televisieserie - comedy of musical: Michael Douglas (’The Kominsky Method’)
 • Beste actrice in een televisieserie - comedy of musical: Rachel Brosnahan (’The Marvelous Mrs. Maisel’)
Meest recent