Kevin Spacey pleit onschuldig (maar moet wel uit buurt van slachtoffer blijven)

Bron © Belga

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (59) pleit onschuldig aan seksueel misbruik. Dat maakten zijn advocaten maandag bekend bij een preliminaire zitting in Nantucket, een eiland voor de kust van de staat Massachusetts. In afwachting van een vonnis moet Spacey wel uit de buurt van zijn vermeende slachtoffer blijven. Het proces gaat op 4 maart echt van start.

Het proces tegen Spacey ging maandag van start met een formele inbeschuldigingstelling van seksueel misbruik, een misdrijf waarop in Massachusetts een gevangenisstraf van vijf jaar staat. De acteur pleitte daarop ‘niet schuldig’, waarna rechter Thomas Barrett Spacey vrijliet op voorwaarde dat de acteur geen contact opnam met zijn vermeende slachtoffer of diens naasten. Het gaat om een jongeman die 18 jaar was op het ogenblik van de feiten, en als bediende in een restaurant in Nantucket werkte toen Spacey zich zo’n twee en een half jaar geleden aan hem zou vergrepen hebben.

Rechtstreeks op tv

Spacey had via zijn advocaten nog gevraagd om weg te mogen blijven van de zitting, omdat “zijn aanwezigheid de negatieve publiciteit rond zijn persoon nog zou vergroten”, maar de rechter ging daar niet op in. Spacey, gekleed in een donker pak met hemd en das, knikte zwijgend terwijl zijn advocaten instemden met de uitspraak. De zitting duurde amper zes minuten, maar werd wel live uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

Een nieuwe zitting is nu gepland op 4 maart. Daar moet Spacey niet persoonlijk bij aanwezig zijn, maar hij moet wel telefonisch bereikbaar blijven voor het geval er vragen rijzen die hij moet beantwoorden. Een grote groep reporters stond de acteur buiten het gerechtsgebouw op te wachten, maar Spacey verliet het gebouw zonder het woord tot hen te richten.

Bizarre video

Spacey wordt “onzedelijke agressie” en “fysieke verwondingen” ten laste gelegd. In juli 2016 zou hij een toen 18 jaar oude jongeman dronken hebben gevoerd en dan onzedelijk betast. Sinds de herfst van 2017 zijn er al meer dan 30 aanklachten tegen Spacey binnengekomen bij het gerecht, allemaal over seksuele agressie. Als gevolg van de klachten verbrak de streamingdienst Netflix het contract met Spacey voor de succesreeks ‘House of Cards’, waarin Spacey de rol van de meedogenloze Amerikaanse president Frank Underwood speelde.

Spacey verdedigde zich enkele weken geleden in een bizarre video op YouTube, waarin hij die rol weer leek op te nemen. “Ik ga zeker niet de prijs betalen voor dingen die ik niet gedaan heb”, zei hij daarin. “Jij zou het ergste toch niet geloven als er geen bewijs voor was, nietwaar? “ vroeg hij de kijker retorisch. “Jij zou geen oordeel vellen zonder de feiten te kennen. Toch?”

Spacey verdedigde zich enkele weken geleden in een bizarre video. Video: YouTube

Door jvh