Nissan-topman Ghosn ontkent in rechtbank alle aantijgingen

Bron © BELGA

Foto: AFP

De gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn heeft in de rechtbank in Tokio gezegd dat hij valselijk is beschuldigd en opgesloten. Het was de eerste keer dat Ghosn in het openbaar sprak sinds hij op 19 november werd gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag.

Ghosn ontkende nogmaals alle aantijgingen aan zijn adres. “Ik heb altijd integer gehandeld”, zei de 64-jarige Ghosn. De aanklacht die de aanklagers in Tokio tegen hem hebben geformuleerd is “ongefundeerd”. Hij wordt ervan verdacht van 2011 tot 2015 44 miljoen dollar loon te weinig aangegeven te hebben.

Hij verscheen in de rechtszaal met handboeien om en een touw om zijn middel. Ook zag Ghosn er magerder uit dan voor zijn arrestatie. Tijdens de zitting noemde hij zijn verwezenlijkingen bij Nissan op, zoals de zware schuldenlast van 1999 omkeren in winst in 2006, en de verkoop verdubbelen, van 2,5 miljoen voertuigen in 1999 tot 5,8 miljoen in 2016. “Ik heb twintig jaar van mijn leven gewijd aan het doen herleven van Nissan, en ik heb dag en nacht gewerkt om dat doel te bereiken.”

Rechter Yuichi Tada zei dinsdag dat Ghosn opgesloten blijft omdat de kans bestaat dat de gevallen autobaas op de vlucht slaat, en hij zou bewijzen kunnen verbergen. Ghosns advocaat ontkende dat risico op vluchten.

Nissan-topman Ghosn ontkent in rechtbank alle aantijgingen
Archiefbeeld Carlos Ghosn. Foto: REUTERS

De arrestatie van de autobaas heeft tot spanningen geleid binnen de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Nissan en Mitsubishi ontsloegen Ghosn, terwijl Renault eerst bewijzen wil zien van zijn misdaden. Volgens geruchten wil Nissan de situatie gebruiken om de verhoudingen binnen de alliantie gelijk te trekken. De Japanners vinden dat Renault te veel te zeggen heeft binnen het samenwerkingsverband.

Ghosn zit sinds eind november opgesloten in Tokio, en moet ondervragingen ondergaan zonder zijn advocaten. Hij mag geen contact hebben met zijn familie.

AANGERADEN