Terug van weggeweest sinds Darwin er passeerde: deze dieren maken comeback op Galapagoseiland

Een kolonie van meer dan 1.400 leguanen is opnieuw geïntroduceerd op Santiago, een van de Galapagoseilanden Foto: AFP

Een kolonie van meer dan 1.400 leguanen is opnieuw geïntroduceerd op Santiago, een van de Galapagoseilanden. De laatste geregistreerde waarneming van de dieren dateert van zo’n twee eeuwen geleden, opgetekend door niemand minder dan de befaamde Charles Darwin.

Santiago is het tweede eiland dat bezocht werd door bioloog Charles Darwin, bekend van de evolutietheorie, in 1838. Naast een zoutmijn en schildpadden, maakte Darwin ook kennis met de landleguanen die er in alle rust vertoefden. De grijsbruine, ietwat logge dieren kenden immers geen natuurlijke vijanden en vulden hun dagen met zonnebaden en cactussen eten.

(lees verder onder de foto)

Terug van weggeweest sinds Darwin er passeerde: deze dieren maken comeback op Galapagoseiland
Foto: Shutterstock

Hun zorgeloze bestaan veranderde echter toen er in de negentiende eeuw varkens werden losgelaten op het eiland. De zwijnen verwilderden en roeiden de soort uiteindelijk uit. In het kader van een project rond ecologische restauratie komt daar nu verandering in.

1.400 leguanen uitgezet

Op het nabijgelegen Seymour Norte, een van de kleinere Galapagoseilanden, verzamelde het team van wetenschappers zo’n 1.400 leguanen. De dieren werden vervolgens op Santiago uitgezet. “Bijna twee eeuwen later zal dit ecosysteem weer kunnen rekenen op deze soort”, zeggen de parkautoriteiten. “De landleguaan is een belangrijke herbivoor die het ecosysteem helpt door zaden te verspreiden en open ruimtes ook zonder vegetatie kan houden.”

(lees verder onder de foto)

Terug van weggeweest sinds Darwin er passeerde: deze dieren maken comeback op Galapagoseiland
Foto: AFP

Enkel op Galapagos

De landleguaan is niet het enige bijzondere dier op de Galapagos. De fauna en flora van de eilanden zijn al eeuwen het onderwerp van wetenschappelijke studies en trekt de laatste jaren ook steeds vaker toeristen aan. De eilanden zijn sinds 1959 een nationaal park en de inkomsten door toerisme worden dan ook gedeeltelijk gebruikt voor ecologisch herstel van de eilanden. Al knelt daar ook een schoentje: de toevloed van mensen vormt op zich ook een bedreiging voor datzelfde ecosysteem. Zo vormen onder meer de ziektekiemen die mensen met zich brengen een bedreiging voor de dier -en plantensoorten.

Door de specifieke woonomgeving leven er op de Galapagoseilanden dieren die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De zeeleguaan is daar een bekend voorbeeld van: het zijn de enige hagedissen die hun voedsel in de zee gaan zoeken, en dat maakt ze uniek. Doorheen de jaren leerde de soort diep te duiken om algen te vinden en ontwikkelde klieren om een teveel aan zout weg te krijgen. Ook de Darwinvinken, galapagospinguïn en bijzonder grote landschildpadden zijn uniek.

Terug van weggeweest sinds Darwin er passeerde: deze dieren maken comeback op Galapagoseiland
Santiago is het tweede eiland dat bezocht werd door bioloog Charles Darwin Foto: Shutterstock
Door evdg
VOOR ABONNEES