Europees Mensenrechtenhof buigt zich over euthanasiezaak tegen België: “De staat moest mijn moeder beschermen, maar deed dat niet”

© Shutterstock

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft ermee ingestemd om zich te buigen over een euthanasiezaak tegen België. Dat bericht het persbureau AP dinsdag.

jvh

Onze landgenoot Tom Mortier was naar het Hof gestapt nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Het Hof gaat onderzoeken of de Belgische staat delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden heeft.

Volgens Mortier schoot België te kort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar haar dood. “Dit was een vrouw die onder de zorg stond van een psychiater en volgens de medische definities een kwetsbaar persoon was”, aldus Robert Clarke, één van de advocaten van Mortier. “De staat had de plicht om haar te beschermen, maar deed dat niet.”

De 64-jarige De Troyer worstelde jaren met depressies. Toen haar eigen dokter weigerde om in te gaan op haar verzoek tot euthanasie, richtte ze zich tot andere artsen, onder wie Distelmans, die ook voorzitter is van de Federale Euthanasiecommissie.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen heeft België op de hoogte gesteld dat het de zaak onder de loep zal nemen en heeft een reeks vragen gestuurd die schriftelijk dienen beantwoord te worden.

Aangeboden door onze partners