Sven Nys en Niels Albert over BK veldrijden: “Van Aert en Aerts gaan dit parcours héél graag hebben”

Ploegleiders Sven Nys (Telenet Fidea Lions) en Niels Albert (Pauwels Sauzen - Vastgoedservice) kwamen woensdagnamiddag ook een kijkje nemen op het parcours van het BK veldrijden in Kruibeke. Nys verkende op de fiets, Albert hield het hoog en droog langs de kant. Beiden waren ze het achteraf over eens: “Dit is een parcours voor mannen met een grote motor.” Bekijk de analyse van Sven Nys hierboven, die van Niels Albert hieronder.

Maarten Delvaux

VIDEO. Laatste verkenning BK veldrijden: modder, schuivers en pech voor Thibau Nys

LEES OOK. Sven Nys over de unieke inzet van het BK, verzonnen verhalen en dat ene (frustrerende) duel met Wout van Aert (+)

“Het heeft veel geregend en het gaat de komende dagen nog meer regenen. Het parcours gaat dus alleen maar zwaarder worden”, analyseert Sven Nys vol modder na zijn verkenningstocht. “Dit is een vermogenscross. Maar ook technisch, met veel schuine kanten. Je moet echt technisch onderlegd zijn om hier zondag kampioen van België te kunnen worden.”

Wat maakt dit BK-parcours zo lastig? “Voorlopig kan je nog veel rijden, maar er gaan straks stroken zijn die sneller te voet zullen afgelegd kunnen worden. Er kan ook veel tijdswinst geboekt worden als je op de schuine kanten bergaf vol vertrouwen met twee voeten in de pedalen naar beneden durft gaan.”

Voor Nys zijn er zondag drie favorieten. “Wout van Aert gaat dit parcours héél graag hebben. Samen met Toon Aerts en Michael Vanthourenhout – twee mannen met een grote motor – zal hij uitmaken wie er Belgisch kampioen wordt. En dan is het vorm van de dag, pech en omgaan met druk dat zal beslissen wie er wint.”

Niels Albert: “Sweeck moeten hopen dat er niet te veel gelopen moet worden, Sels kan Cant bedreigen”

Niels Albert verwacht een spannend BK. “Ik denk dat we bij de Belgen de voorbije weken niemand hadden die er torenhoog bovenuit stak. Ze waren allemaal wel een beetje aan elkaar gewaagd. Dus ik verwacht een spannend BK. Er is geen Mathieu van der Poel bij die de koers hard maakt en die ervoor zorgt dat de rest louter kan aanklampen. De Belgen gaan nu zelf de koers moeten openbreken. Dat geeft toch een ander koersscenario.”

Zie ook:

Ook Albert maakt dezelfde analyse als Nys. “Er zijn héél veel schuine kanten in het parcours. Het is nu al drassig. Als het nog veel regent wordt het op sommige stroken kantje boordje of de crossers kunnen fietsen of moeten lopen. Dat gaat toch wel zorgen voor een héél lastig kampioenschap.”

Of Alberts poulain Laurens Sweeck een bedreiging kan vormen voor Van Aert en Aerts durft Albert nog niet te zeggen. “Dat zal van het weer afhangen. Iedereen weet dat die twee erg goede lopers zijn. Voor Laurens zou het best zijn dat het net niet lopen is, dat er veel op vermogen kan worden gereden. Dan kan Sweeck meedoen voor de prijzen.”

En bij de vrouwen? “Ik heb veel respect voor Sanne Cant, maar Loes Sels is aan een sterk seizoen bezig en ze krijgt hier een parcours dat op haar lijf geschreven is. Ik denk wel dat ze kans maakt om Sanne te kloppen.”

Laurens Sweeck: “Parcours ligt mij niet honderd procent”

Laurens Sweeck leeft tussen hoop en vrees toe naar het BK. “Het meest lastig zal vooral het slijk zijn. Het zal stompen worden in de wei en misschien zullen we een paar keer naar omhoog moeten lopen. Het parcours ligt mij niet honderd procent, toch niet zoals vorig jaar in Koksijde. Er zullen een paar sterke mannen overblijven en ik hoop dat ik daar bij zal zijn.”

VIDEO. Klaas Vantornout verkent voor ons het BK-parcours: “Modder, schuine kanten en Van Aert als favoriet”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten