De beet van een Tyrannosaurus rex was eigenlijk zo sterk niet: dit vinkje ‘bijt’ (in verhouding) 320 maal harder

Bron © PROCEEDINGS OF THE ROYAL SOCIETY B, VRT NWS

Foto: Shutterstock/Wikimedia Commons.

De iconische ‘koning’ onder de dinosaurussen was eigenlijk heel erg doorsnee. Dat blijkt uit een nieuwe studie. In verhouding tot zijn grootte had de beruchte T-rex maar een heel erg middelmatige bijtkracht. De kleine grondvink uit de Galapagosarchipel daarentegen… weegt amper 33 gram en kan in verhouding (met zijn gewicht) maar liefst 320 keer krachtiger ‘bijten’ dan de T-rex. En wij de mens? Wij dingen niet mee.

De studie is het werk van een groep onderzoekers van de University of Reading en de University of Lincoln. Hun onderzoeksresultaten deelden de onderzoekers in een ludiek filmpje: “Wie zou er winnen in een gevecht?”

Niet zozeer een imaginaire strijd tussen een dino en vink, maar wel hoe de bijtkracht van soorten doorheen de geschiedenis geëvolueerd is, was het eigenlijke onderwerp van de studie. Zo concludeerden ze dat de T-rex een erg doorsnee bijtkracht had in verhouding tot zijn grootte. “Het beeld van T-rex met zijn angstaanjagende kaken heeft hem geholpen om de meest iconische van alle dinosaurussen te worden”, aldus doctor Manabu Sakamoto, “maar ons onderzoek toont aan dat zijn beet tamelijk onopvallend was. Bijtkracht was niet wat T-rex zijn evolutionair voordeel gaf, zoals vroeger verondersteld werd”.

Doctor Sakamoto van de University of Reading is de belangrijkste auteur van de studie. Dit wil niet zeggen dat een beet van een T-rex ‘kietelig’ was. “Grote roofdieren zoals de T-rex konden genoeg bijtkracht genereren om hun prooi te doden en beenderen te verbrijzelen enkel door groot te zijn, niet doordat ze een disproportioneel krachtige beet hadden. Dat weerlegt het idee dat een uitzonderlijke behoefte aan een krachtige beet, deze oude beesten ertoe gebracht heeft bijtkrachten te ontwikkelen die beenderen kunnen verbrijzelen.”

Vink bijt (in verhouding) veel harder

Om dit in perspectief te stellen. Een T-rex woog om en bij de 8 ton en had een bijtkracht van 57.000 Newton. In absolute getallen is dat enorm, maar niet gigantisch in verhouding tot het lichaamsgewicht van de dino. De zogenaamde darwinvink, weegt amper 33 gram en heeft een bijtkracht van 70 Newton. In verhouding wil dat zeggen dat de darwinvink een beet heeft die 320 keer krachtiger is dan de T-rex. “De koning van de dinosaurussen, de T-rex zou niet opgewassen zijn tegen een vink , als ze dezelfde grootte hadden.” Sterker nog: de grondvink ontwikkelde die sterke beet relatief snel. Dat is een indicator dat soorten sneller evolueerden dan aanvankelijk aangenomen werd.

Volgens de onderzoekers geeft dit een nieuw inzicht op evolutionaire processen. Zo blijkt dat de soorten - naar evolutionaire standaarden - qua bijtkracht relatief snel kunnen evolueren als hen dat een grotere kans op overleven geeft.“Ons onderzoek geeft nieuwe inzichten in de meest recente theorieën over de snelheid en de drijvende krachten van de evolutie”, aldus doctor Chris Venditti van de University of Reading en medeauteur van de studie.

Tot slot: hoe zit het met de mens? Wel, wij hebben in verhouding tot onze grootte en gewicht een belachelijk lage bijtkracht. De onderzoekers vermoeden dat dat te maken heeft met de ontwikkeling van onze hersenen. Zodra we andere tools konden ontwikkelen om te jagen en om ons te verdedigen, werd een sterke beet evolutionair gezien overbodig. “En eens we leerden om voedsel te koken, werd de bijtkracht zelfs nog minder belangrijk. In feite hebben we de kookpot ontwikkeld als een manier om ons voedsel makkelijker doorgeslikt te krijgen. Dat stemt overeen met andere studies die aantonen dat mensen hun voedsel minder kauwen dan andere dieren.”

Door adm
VOOR ABONNEES