Radiosignaal opgevangen van diep in de ruimte

Themabeeld Foto: Shutterstock

Wetenschappers hebben een herhaald radiosignaal opgevangen van diep in de ruimte. Het zou afkomstig zijn van een sterrenstelsel 1,5 miljard lichtjaar bij ons vandaan. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het bijzondere aan de nieuwe waarneming is dat het om een herhaald ­radiosignaal gaat. Het kwam in totaal zes keer en leek van dezelfde plaats te komen. Van wie of wat het kwam? Dat is onduidelijk. Dat ze van buiten onze Melkweg afkomstig moeten zijn, is zowat het enige dat met zekerheid is geweten. Maar aan intelligent buitenaards leven hoeft u niet noodzakelijk te denken: het signaal kan ook van exploderende sterren komen.

Het is pas de tweede keer dat een dergelijke herhaald signaal werd opgevangen. “Dat doet wel vermoeden dat er nog meer kunnen zijn”, zegt Ingrid Stairs van het Canadian Hydrogen Intensity Mapping ­Experiment in Brits-Columbia, dat de ontdekking deed. “Hoe meer gegevens we hebben, hoe groter de kans dat we deze puzzel ooit kunnen oplossen: waar komen de signalen vandaan?”

Door csn
AANGERADEN
Meest recent