Washington eist verduidelijking over Congolese verkiezingen en roept op tot kalmte

Bron © BELGA

Woensdagnacht riep de Congolese Kiescommissie Felix Tshisekedi (midden rechts) uit als overwinnaar van de presidentsverkiezingen. Foto: AFP

Na Frankrijk eisen ook de Verenigde Staten “verduidelijking” rond de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo. Washington riep donderdag ook op tot kalmte.

“We vragen alle partijen om kalm te blijven bij de voortzetting van het electorale proces. We verwachten nog verduidelijking over een aantal vragen die tijdens de stembusslag zijn ontstaan”, luidt het in een persbericht.

Woensdagnacht riep de Congolese Kiescommissie Felix Tshisekedi uit als overwinnaar van de presidentsverkiezingen. Maar zijn tegenstander Fayulu betwist de uitslag, en ook de invloedrijke Congolese bisschoppenconferentie verklaarde dat de winnaar niet overeenkomt met hun gegevens.

Washington benadrukte donderdag nog “het belang van huidig president Joseph Kabila om de termijn van zijn mandaat te respecteren en de macht over te dragen aan zijn opvolger”.

LEES OOK. Resultaten verkiezingen Congo “komen niet overeen” met gegevens van Kerk, intussen al zeker 4 doden door geweld

AANGERADEN