Andy Murray kondigt in tranen aan dat Australian Open zijn laatste toernooi kan zijn, tenniswereld reageert emotioneel

Bron © BELGA

Voormalig nummer 1 van de wereld, tennisser Andy Murray, vreest dat de Australian Open wel eens het laatste toernooi uit zijn carrière kan zijn.

LEES OOK. Ysaline Bonaventure plaatst zich op Australian Open voor eerste grandslamtoernooi, Kimmer Coppejans uitgeschakeld

De 31-jarige Schot, die vorig jaar werd geopereerd aan zijn rechterheup, vertelde dat hij nog altijd niet pijnvrij kan spelen. Hij vreest dan ook dat de blessure chronisch is.

"Ik heb ernstige pijn als ik tennis," zei de zichtbaar geëmotioneerde tweevoudig olympisch kampioen tegen verslaggevers op Melbourne Park. "Door de pijn verlies ik ook het plezier tijdens trainingen en wedstrijden. Ik heb intussen zowat alles gedaan om mijn heup te laten herstellen, maar het heeft allemaal niet veel geholpen. Ik haal niet het niveau dat ik wil halen. Ik hoop nog te kunnen deelnemen aan Wimbledon (1-14 juli). Daar zou ik graag mijn carrière willen beëindigen, maar het is mogelijk dat de Australian Open mijn laatste toernooi is. Ik ga volgende week zeker aan het toernooi beginnen. Ik weet ook niet hoe mijn lichaam zal reageren op een eventuele vijfsetter of op de hitte. Wat ik wel weet, is dat spelen met deze pijn geen prettig vooruitzicht is."

Murray speelde donderdag een oefenpartij tegen Novak Djokovic, de huidig nummer 1 van de wereld. Bij een achterstand van 6-1 4-1 staakte Murray de ongelijke strijd. Vorige week ging de Schot er op het ATP-toernooi in Brisbane ook al uit in de tweede ronde.

De voormalige nummer een van de wereld en drievoudig grandslamwinnaar bereikte vijf keer de finale van de Australian Open, maar won het toernooi nog nooit. Vorig jaar kon hij door de heupblessure niet deelnemen in Australië. Hij neemt het in de eerste ronde op tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP 23).

David Goffin: "Triest nieuws"

Het plotse afscheid ontlokte in de tenniswereld heel wat emotionele reacties. Ook onze landgenoot David Goffin (ATP 22) schrok van het nieuws. "Ik wist niet dat dit wel eens zijn laatste toernooi zou kunnen worden", viel de Luikenaar uit de lucht. Goffin speelde in zijn carrière zeven maal tegen de Schot en kon hem slechts één keer verslaan. "Ik heb zijn situatie niet van dichtbij gevolgd, maar dit is triest nieuws. Het zou heel jammer zijn als zo'n speler nu al moet stoppen. Nog niet zo lang geleden was hij nog nummer één van de wereld en speelde hij schitterend tennis."

"In ons vak is zorg dragen voor je lichaam zo enorm belangrijk", vervolgde Goffin. "Het is ons belangrijkste instrument. Maar soms zegt het lichaam gewoonweg stop. Dat zal het geval zijn voor hem. Hij heeft de voorbije jaren erg veel wedstrijden gespeeld. Je wordt niet zomaar nummer één van de wereld. Eerst was er sprake van een operatie, maar wilde hij zich niet laten opereren. Vervolgens heeft de ingreep toch plaatsgevonden. Murray is overigens niet de enige speler met zulke problemen. Ook Federer, Nadal en Djokovic sukkelen of sukkelden met kwaaltjes en hebben operaties ondergaan. Dat geldt ook voor mij na mijn val in de Davis Cup (in 2013 voor de confrontatie met Israël, red.), toen ik geopereerd ben aan de pols."

Kim Clijsters: "Mijn hart breekt"

Ook op sociale media was de openhartige persconferentie van Murray hét gespreksonderwerp in de tenniswereld. Onder meer Kim Clijsters liet weten dat haar hart brak toen ze de Schot hoorde. "Hopelijk haalt hij Wimbledon en krijgt hij een afscheid dat hij verdient."

 

  • AANGERADEN
    Meest recent