Het meest memorabele BK van Wout van Aert was toen hij niet mocht starten... maar dat toch deed

Foto: vrt

Het palmares van Wout van Aert op het BK bij de elite is indrukwekkend. Bij zijn debuut in 2015 werd hij derde achter Klaas Vantornout en Tom Meeusen maar de volgende drie edities won hij allemaal en zondag kan hij daar vier op een rij van maken. Maar zijn meest memorabele BK was misschien wel dat van 2014 in Waregem. Toen hij niet mocht starten... maar dat toch deed.

LEES OOK. Het geheime wapen van Toon Aerts om zondag Wout van Aert te kloppen? Zijn broer!

Wout van Aert was ook al bij de beloften een topper en op 19-jarige leeftijd werd hij in 2013 prof bij Telenet-Fidea. In het daaropvolgende seizoen domineerde hij (samen met ene Mathieu van der Poel) de beloftencategorie. En dus verscheen hij als topfavoriet op het BK in Waregem. Maar daar liep het mis.

Van Aert veroorzaakte een valse start en mocht daarom niet meer deelnemen bij de herstart. De renner van Telenet-Fidea moest vanuit het hokje van de wedstrijdjury lijdzaam toezien hoe de anderen beloften dan toch van start gingen. “Ik ben toen toch nog op mijn fiets gesprongen, maar na één ronde heeft de wedstrijdjury mij tegengehouden. Ik liep het risico om geschorst te worden en dat wilde ik niet riskeren”, verbeet Van Aert de ontgoocheling. Jens Adams zou uiteindelijk de verrassende Belgische kampioen worden.

“Ik heb inderdaad een valse start veroorzaakt”, gaf Van Aert nadien aan onze man ter plaatse Jan-Pieter De Vlieger toe. “Ik vond dat het licht erg lang op rood bleef staan en dus ben ik te vroeg gestart. Nadien was er overleg met de wedstrijdcommissarissen. Zij vroegen aan de andere renners of er iemand bezwaar had tegen het feit dat ik opnieuw zou mogen starten. Slechts één renner (Gianni Vermeersch, red.) stak zijn hand op. Maar dat zorgde er wel voor dat ik uit koers werd gezet. Zelfs zou ik zoiets nooit doen. Ik ben superontgoocheld want ik ben er zeker van dat ik vandaag zou gewonnen hebben.”

Een op revanche beluste Van Aert won een dag later in Otegem overigens zijn eerste wedstrijd bij de elite en drie weken later kroonde hij zich bij de beloften wel tot wereldkampioen in Hoogerheide...

Verkeerslichten

De commotie na zijn valse start zinderde overigens nog een tijdje na. Zelfs op training ontsnapte Van Aert er niet aan: “Aan elk verkeerslicht kreeg ik toen te horen dat ik op groen moest wachten.”

Play

bekijk ook

Door vml
AANGERADEN