Agentschap Wegen en Verkeer heeft zo zijn bedenkingen bij jongste aflevering VTM-programma

Bron © HLN, VTM

Foto: VTM

Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt zich vragen bij de veiligheid in bepaalde fragmenten uit de jongste aflevering van het VTM-programma ‘Groeten Uit’. Daarin keerden Davy Gilles (42) en zijn voltallige gezin terug naar 1988 om de tienerjaren van ‘De Romeo’ te herbeleven.

Presentatrice An Lemmens stuurde Davy Gilles, vooral bekend van ‘De Romeo’s’, zijn vrouw Sasha en zijn kinderen Sam, Maxime, Beau en Noa op een nostalgische trip naar 1988. Om in zijn tienerjaren te geraken, stapten ze allemaal in een Toyota Celica, destijds de sportwagen van de vader van Davy.

Maar, in bepaalde fragmenten is te zien dat slechts twee kinderen een gordel dragen. De jongste kinderen, zoontje Beau en dochter Noa, zijn niet vastgeklikt. Bovendien zitten er te veel mensen op de achterbank van de wagen.

Regels naleven

En daar heeft het Agentschap Wegen en Verkeer zo zijn twijfels bij. “Wij willen hier voor waarschuwen”, zegt een woordvoerster aan Het Laatste Nieuws. “Sinds 1975 is het in België verplicht om vooraan in de auto de gordel te dragen. Sinds 1991 geldt die verplichting ook voor de passagiers achterin. Bovendien mogen er niet meer mensen plaatsnemen in de wagen dan dat er gordels beschikbaar zijn. Wij roepen de zenders op om die regels na te leven.”

Maar, zo reageert VTM, de aflevering speelt zich toch af in 1988. Toen was er nog geen gordelplicht voor de passagiers achterin de wagen.

“In die tijd zaten de mensen effectief met z’n vieren op de achterbank, waardoor niet iedereen een gordel kon aandoen", klinkt het bij VTM. “Veel wagens hadden zelfs geen gordels toen. Dat is een beetje eigen aan het format, want het is uiteraard niet de bedoeling om de regels te overtreden.”

Dat het programma zich binnen een bepaalde tijdgeest afspeelt, begrijpt het Agentschap Wegen en Verkeer. “Maar dan zou dat toch voldoende moeten gekaderd zijn. Wij raden de zender aan om een verwittiging te plaatsen in beeld of om het voldoende aan bod te laten komen tijdens de uitzending. Of om gewoon geen enkele overtreding te begaan.”

Door nadb
VOOR ABONNEES