Na nieuwe studie: slim is sexy bij grasparkietjes en mezen zijn moordend

Bron © BELGA

Slim is sexy, bij de grasparkieten althans. De vrouwtjes vallen niet op kleurrijke veren of op spierbundels, maar op intelligentie. Mannetjes worden aantrekkelijker wanneer ze hebben laten zien hoe goed ze kunnen nadenken, blijkt uit experimenten van de Universiteit Leiden. Het onderzoek staat deze week in het wetenschappelijke vakblad Science.

De Leidse gedragsbioloog Carel ten Cate liet grasparkietvrouwtjes kiezen tussen twee mannetjes. Het minst populaire mannetje kreeg vervolgens les in het openen van puzzeldozen waarin voedsel zat. Daarna mocht hij dat aan vrouwtjes laten zien. De grasparkietwijfjes keken ook naar de vaardigheden van het populairste mannetje, dat geen training had gekregen. Het minst populaire mannetje was ineens aantrekkelijker voor ze dan het mannetje dat ze eerst hadden gekozen.

De voorkeur komt waarschijnlijk door de evolutie. Grasparkieten komen oorspronkelijk uit de dorre delen van Australië. Daar is niet veel voedsel. Vogeltjes die slimmer zijn in het vinden van eten, hebben meer kans om te overleven. Ze krijgen vaker de kans om te paren en hun genen worden dus ook meer verspreid.

Steeds meer moorden

Ook bij koolmezen hebben wetenschappers opvallend gedrag ontdekt. Ze plegen de laatste jaren steeds meer moorden, mogelijk door klimaatverandering. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen bestudeerden ruzies tussen koolmezen en bonte vliegenvangers. De beide vogelsoorten strijden soms om dezelfde nestkastjes. Als ze in de lucht vechten, wint de snellere bonte vliegenvanger, maar binnen in de kastjes zijn de sterkere koolmezen in het voordeel. Zachte winters zorgen ervoor dat koolmezen sterker aan het broedseizoen beginnen en dan brengen ze meer bonte vliegenvangers om het leven. In sommige jaren sterft 9 procent van alle bonte vliegenvangers.

Door evdg