Ook elders zijn er kampioenschappen: fans van Mathieu moeten niet ver rijden (en mogen gratis binnen)

Foto: Photo News

Vlaanderen is de navel van de veldritsport. Maar ook elders wordt gecrosst om nationale truien. Goed nieuws voor de fans van Mathieu van der Poel. Zij hoeven niet naar de andere kant van de Nederland te rijden om ‘Het Fenomeen’ aan het werk te zien. De toegangsprijs in Huijbergen: nul euro.

NEDERLAND - HUIJBERGEN

Vijftien kilometer liggen er tussen Kapellen, de woonplaats van Mathieu van der Poel, en Huijbergen, de locatie van het NK komende zondag. Geen onbekend terrein trouwens voor Van der Poel en co. In 2015 vond er al het EK plaats, toen gewonnen door Lars van der Haar voor Wout van Aert. Mooi parcours trouwens, daar in Huijbergen. U gelooft het of niet maar er moet best wat hoogteverschil overwonnen worden, daar op en rond de ‘Nootjesberg’. De locatie is ook goed nieuws voor de Vlaamse fans van Mathieu van der Poel. Zij hoeven geen supergrote verplaatsing te maken om hun idool aan het werk te zien. En inkom hoeft u ook niet te betalen. Ter vergelijking: wie nog geen ticket heeft voor Kruibeke en zondag toch naar Van Aert en co wil gaan kijken, betaalt 25 euro.

TSJECHIË - HOLE VRCHY

Ook elders zijn er kampioenschappen: fans van Mathieu moeten niet ver rijden (en mogen gratis binnen)
Stybar in Baal. Foto: BELGA

Wie Zdenek Stybar aan het werk wil zien op het Tsjechisch kampioenschap, gaat beter op zoek naar zijn thermisch ondergoed. Het TK vindt plaats in Hole Vrchy, een negorij zeventig kilometer noordwestelijk van Praag, niet zo gek ver van de Poolse grens en het skigebied Harachow. Komende zondag zou het kwik boven het nulpunt moeten kruipen maar momenteel vriest het er en viel en valt er een vlok sneeuw. Kortom, omstandigheden een Tsjechisch kampioenschap waardig. Dan toch Stybar of volgt Michael Boros zichzelf op?

DUITSLAND - KLEINMACHNOW

Kijk, daar zouden wij ook graag naartoe gaan. Marcel Meisen mag zijn titel namelijk verdedigen in Kleinmachnow, op nauwelijks een handvol kilometers van het centrum van Berlijn. Voor de kenners: tussen Berlijn en Potsdam, de keizerlijke residentie van weleer. Berlijn is niet voor niets één van de meest fietsvriendelijke hoofdsteden van Europa met tal van parken en meren. Maar het zal zondag geen ritje in het park worden voor Meisen: regen en wind zullen er een flinke tocht van maken. Zijn er eigenlijk nog andere profs, na het afhaken van Walsleben?

SPANJE - PONTEVEDRA

Ook elders zijn er kampioenschappen: fans van Mathieu moeten niet ver rijden (en mogen gratis binnen)
Het Spaanse podium van vorig jaar.

Felipe Orts en co moeten helemaal naar de Atlantische kust afzakken voor hun nationale titelstrijd. Ze kunnen op zaterdag alvast even langsgaan in het nabijgelegen Santiago de Compostella om de nodige steun van hierboven af te smeken. Voor de Basken en Catalanen, twee regio’s waar de veldritsport net iets meer leeft dan in de rest van Spanje, staan er alvast flinke verplaatsingen op het programma. Voor de quizzers: Ismael Esteban Aguando is de titelverdediger bij de Spanjaarden.

GROOT-BRITTANNIË - GRAVESEND

Fans van Tom Pidcock zakken dit weekend af naar Gravesend aan de monding van de Theems. Met acht (!!) wedstrijden op zaterdag, inclusief de veteranenreeksen voor mannen en vrouwen, staan er heel wat wedstrijden op het programma en is de kans groot dat het parcours er zondag, als de eliterenners hun ding mogen doen, volledig kapot gereden zal bij liggen. Pidcock start bij de eliterenners, de grootste tegenstand wordt verwacht van Ian Field.

Ook elders zijn er kampioenschappen: fans van Mathieu moeten niet ver rijden (en mogen gratis binnen)
Pidcock hoeft dit weekend niet af te rekenen met Mathieu van der Poel. Foto: BELGA

En verder worden er ook nog titels uitgedeeld in: Brouch (Luxemburg), Sibiu (Roemenië), Marrazes (Portugal), Wenen (Oostenrijk), Strzelce Krajenskie (Polen), Besançon (Frankrijk), Milaan Idroscalo (Italië), Varberg (Zweden), Munster (Ierland), Pula (Kroatië), Odense (Denemarken), Sion (Zwitserland)

Door gvdl