Slangenvangers ontdekken python met maar liefst 511 teken in zwembad: “Ik had net knikkers vast”

Foto: FB/Gold Coast Snake Catcher

Slangenvangers wisten niet wat ze zagen, toen ze een tapijtpython uit een zwembad haalden in het Australische Queensland. Aan de zogenaamde Gold Coast had het dier immers last gehad van teken. Niet zomaar eentje, maar wel 511 kleine diertjes hadden zich op en onder zijn slangenhuid genesteld.

Het reptiel dat al een tijdje ziek was, moest al een tijd geplaagd zijn door teken, beseften de ervaren vrijwilligers van de Gold Coast and Brisbane Snake Catchers. “Wellicht probeerde het dier om de teken te verdrinken in het water. Want natuurlijk was dat voor de slang verschrikkelijk oncomfortabel”, aldus slangenvanger Tony Harrison aan BBC News.

Nog nooit zag hij zoiets in zijn 26 jaren dienst. “De hele slangenkop was gezwollen. Hij bloedde ook. Het dier was duidelijk in paniek en volledig overweldigd door de teken, die zich aan het vermenigvuldigen waren op zijn huid”, aldus Harrison, die de slang zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde dierenarts bracht. “Het leek wel alsof ik een knikkerspel vasthad dat krioelde onder mijn handen.”

Op het nippertje gered

Het komt vaker voor dat slangen geplaagd worden door teken of andere parasieten in het wild, maar deze hoeveelheid is ongezien, bevestigt professor Bryan Fry van de Universiteit van Queensland. “Het dier was wellicht heel ziek, wellicht door een hitteslag of de droogte. Zijn natuurlijke weerstand was volledig afgebroken, waardoor de teken vrij spel hadden. Ik betwijfel ten zeerste dat de python nog lang had geleefd, als hij niet gevonden was.”

En de slang zelf? Die heeft Harrison ondertussen ‘Nike’ genoemd. De dierenarts van het Currumbin Wildlife Hospital Foundation was uren bezig om de 500-tal teken weg te halen, maar het ziet er nu wel relatief goed uit voor de python. “Er zitten nog een paar kleine teken tussen zijn schalen, maar we hebben medicijnen die dat zouden moeten verhelpen. Nog even en hij is er weer helemaal bovenop”, schrijven de slangenvangers nog.

Door mrra
VOOR ABONNEES