Al dagenlang extreme sneeuw boven de Alpen en aanhoudende miezer in België, weerman David Dehenauw legt het uit

Bron © Eigen berichtgeving

In België blijven we al dagen hangen op miezerig weer, in Oostenrijk komt er maar geen einde aan de extreme sneeuwval. Onder de Alpen smeken ze dan weer om enkele vlokken, want de wolken willen de sneeuw maar niet tot op de skipistes brengen. De klok lijkt wel stil te staan als we naar het weer in heel Europa kijken. Maar hoe komt dat eigenlijk? Weerman David Dehenauw, hoofd van het departement Voorspellingen van het KMI, legt het uit aan Het Nieuwsblad Online.

OPROEP. Bent u in één van de getroffen gebieden? Laat het ons weten

De aanslepende miezerige periode en de onophoudelijke sneeuwbuien hebben wel degelijk iets met elkaar gemeen, weet Dehenauw. “Het weerfenomeen waar we nu mee te maken krijgen, heet ‘blocking’. Dat betekent dat hoge- en lagedrukgebieden elkaar niet meer kunnen afwisselen en het weer dus ook niet kan veranderen. De situatie boven Europa is geblokkeerd en zit dus vast”, legt de weerexpert uit.

Geblokkeerd weer, zo werkt het.

Niet speciaal, maar gevolgen spectaculair

“Speciaal is dat niet, want ‘blocking’ komt geregeld voor. Maar omdat momenteel net het winterse weer wordt geblokkeerd, kan dat relatief normale weerfenomeen wel extreme en spectaculaire omstandigheden veroorzaken. Want als een intens weerpatroon daardoor blijft duren, dan zorgt dat natuurlijk voor een stevige opeenstapeling”, aldus Dehenauw. Bij miezerig weer, zoals bij ons, blijft het gewoon onschudlig druilerig. Maar wanneer de tijd stilstaan bij extreme sneeuwval, dan krijg je enorme sneeuwtapijten en noodtoestanden zoals in Oostenrijk momenteel.

Het zuiden van Duitsland en Oostenrijk blijft ondertussen vechten tegen de sneeuw. Het lawinegevaar is op veel plaatsen verhoogd naar niveau 5, wat enorm gevaar betekent. In het Duitse Berchtesgaden, bij de Oostenrijkse grens, zitten 350 mensen compleet ingesloten. In Tsjechië voor zaten 9.000 gezinnen zonder elektriciteit door hevige sneeuwval. En op de Zwitserse Schwagälp rolde een lawine tot in een hotel. Meerdere regio’s hebben de noodtoestand uitgeroepen. Beterschap is nog niet in zicht. “Tegen volgende maandag komt er nog eens 70 tot 100 cm sneeuw bij”, zegt weerman David Dehenauw.

En dat terwijl ze onder de Alpen droevig naar het gebrek aan sneeuw kijken in de skigebieden. Gaat het op uw vakantiebestemming nog sneeuwen, en wanneer precies? Bekijk het hier:

Geen link met polaire vortex of klimaatverandering

De aanhoudende sneeuwstorm heeft volgens Dehenauw geen link met de ‘polar vortex’, waarvoor verschillende gespecialiseerde weersites ons eerder al waarschuwden. “Die polaire vortex bevindt zich zoals steeds boven de Noordpool. In dat lagedrukgebied draaien op twintig kilometer hoogte normaal ijskoude winden tegen de wijzers van de klok in. Maar dat is door zo’n vortex verstoord door warme lucht. Daardoor wordt het lagedrukgebied een hogedrukgebied en zal de windrichting omdraaien. Wind uit het oosten dus, de ijskoude wind, die geleidelijk aan daalt tot op het aardoppervlak. Op die manier kan die polaire lucht ook tot bij ons raken. Wat we vorig jaar meemaakten”, aldus de weerman.

Al dagenlang extreme sneeuw boven de Alpen en aanhoudende miezer in België, weerman David Dehenauw legt het uit
De gevolgen van de polaire vortex zouden we mogelijk nog kunnen voelen, maar nog niet meteen. Over een week ziet de situatie van de minimumtemperaturen er heel wat anders uit. Foto: KMI

Maar die zogenaamde poolwervel staat dus los van de ‘blocking’. Ook de klimaatverandering heeft volgens Frank Deboosere niets te maken met het geblokkeerde weer. “Ook in het verleden zagen we al langere periodes met hetzelfde weer”, klinkt het.

Play

bekijk ook

Zwitsers restaurant bedolven door lawine

Sneeuwdreiging groeit in Alpen

25 centimeter op één dag: zo hard sneeuwt het in de VS

Door mrra,csn
VOOR ABONNEES