Ook autopsieverslagen aanslag op Joods Museum en andere terreurdaden op gestolen harde schijf

Op de gestolen harde schijf staan geen beelden van de autopsies. Foto: Belga

Er is nog altijd geen enkel spoor van de harde schijf die op 3 januari werd gestolen uit het Brusselse gerechtsgebouw. Daarop staat niet alleen informatie over de autopsie op de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart, ook op die van de aanslag op het Joods Museum en de schietpartij in de Driesstraat in Vorst toen jacht werd gemaakt op Salah Abdeslam. Allemaal terroristische aanslagen.

Het federaal parket heeft een inventaris opgemaakt van de informatie die op de harde schijf stond die vorige week uit het justitiepaleis is gestolen.

Het gaat om verslagen van de terroristische aanslag op het Joods Museum van 24 mei 2014, feiten die op dit moment behandeld worden voor het Hof van Assisen te Brussel. Ook autopsieverslagen op de slachtoffers van de terroristische aanslag in het metrostation Maalbeek op 22 maart 2016, de terroristische aanslag op twee politieagentes te Charleroi op 6 augustus 2016, verslagen van de wetsdokter over de agressie op twee politieagenten te Schaarbeek op 5 oktober 2016 waarin het Hof van beroep een arrest heeft geveld op 20 april 2018. En verder een autopsieverslag over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst.

Ook autopsieverslagen aanslag op Joods Museum en andere terreurdaden op gestolen harde schijf
Bij de schietpartij in Vorst werd terreurverdachte Mohammed Belkaïd gedood Foto: Belga

Drie politiemensen deden er toen een huiszoeking, maar wisten niet dat ze bij het schuiladres van een terreurcel waren binnengestapt. Ze werden beschoten en trokken zich uiteindelijk terug en lieten de speciale eenheden uitrukken.

De agenten slaagden er na een lang vuurgevecht in Mohammed Belkaïd uit te schakelen. Salah Abdeslam en Sofiane Ayari, die ook aanwezig waren, konden ontsnappen.

“Wat betreft het dossier van de aanslagen van 22 maart 2016 staan enkel en alleen de feiten van het metrostation Maalbeek op de harde schijf en niet die van de luchthaven Zaventem”, zegt het federaal parket.

“Op de harde schijf staan 15 van de 16 autopsieverslagen van de slachtoffers die omkwamen in het metrostation Maalbeek. Het gaat enkel om de uitgeschreven autopsieverslagen. De harde schijf bevat geen foto’s of ander beeldmateriaal. Enkel de identiteiten van de overleden slachtoffers worden vermeld, niet die van familieleden of andere naasten. Gewonde slachtoffers en hun naasten zijn niet betrokken.”

“Hetzelfde geldt voor de vier slachtoffers van de terroristische aanslag op het Joods Museum. Hun raadsheren werden rechtstreeks op de hoogte gebracht.”

Volgens de actuele analyse van het federaal parket heeft de diefstal van deze harde schijf geen enkele invloed op de nog lopende onderzoeken of andere procedures. De autopsieverslagen in kwestie werden allen reeds gevoegd aan de betrokken dossiers.

Verdachte in de cel

Ex-Syriëstrijder Iliass Khayari (27) is aangehouden op verdenking van de diefstal van de autopsierapporten uit het Brusselse parketgebouw. Zijn advocaten beweren nochtans bij hoog en bij laag dat hij onschuldig is: “Hij heeft een alibi. Op het moment van de diefstal zat hij bij de probatiecommissie.”

LEES OOK. Syriëstrijder die verdacht wordt van diefstal autopsierapporten schreeuwt onschuld uit: “Hij heeft een alibi”

Iliass Khayari meldde zich op donderdag 3 januari om 15 uur aan bij het parketgebouw, waar hij moest verschijnen voor de probatiecommissie. Hij arriveerde samen met zijn hoogzwangere vrouw Sara D., die het gebouw niet binnen mocht.

Khayari kreeg in 2016 vijf jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk omdat hij in Syrië vocht. Op afgeluisterde gesprekken vertelt hij dat hij een vijand heeft onthoofd. Maar dat ontkent hij met klem. Sinds mei 2018 is hij op vrije voeten, op voorwaarde dat hij regelmatig verschijnt voor de commissie.

Rond 16 uur was de zitting voorbij. Khayari vroeg op het gelijkvloers nog aan twee agenten waar de toiletten waren, en vertrok na die korte stop naar zijn appartement in Schaarbeek.

Naast de harde schijf verdwenen ook een gsm, een dictafoon en een flesje parfum uit het kabinet van een wetsdokter, vlak bij die toiletten. Hij was vergeten om zijn kantoor op slot te doen.

Door tg
AANGERADEN