Redder Oosterweel moet Uplace reanimeren

Bron © BELGA

Foto: Uplace

Machelen -

Toparchitect Alexander D’Hooghe, de ‘mirakelman’ die twintig jaar stilstand in de Antwerpse Oosterweelverbinding doorbrak, moet nu ook een oplossing vinden voor een tweede groot Vlaams zombieproject. Hij onderhandelt al enkele maanden in alle stilte met ruziënde politieke overheden, ondernemers en bewonersgroepen over een compromis rond de ontwikkeling van een groot braakliggend industriegebied van 240 hectare in de Vlaamse noordrand rond Brussel, zo schrijft De Tijd. Het project zit geblokkeerd door de juridische veldslag rond winkelcentrum Uplace.

Sinds de sluiting van de Renault-fabriek ruim twintig jaar geleden, hebben de gemeenten in de noordrand van Brussel het sociaal-economisch moeilijk. Op de site rond de vroegere fabriek moeten onder meer een kmo-zone, woningen, winkels en een ziekenhuis komen. Maar door Uplace, dat amper 5 procent van de volledige ontwikkeling uitmaakt, zit het dossier geblokkeerd.

D’Hooghe zegt aan De Tijd dat hij over twee tot drie maanden de conclusies van zijn opdracht wil voorleggen aan de gemeente Machelen. Die nam hem in dienst nadat de Vlaamse regering de bevoegdheid om het gebied een bestemming te geven aan het Machelse bestuur had overgedragen.

D’Hooghe, die afkomstig is van de regio, spiegelt zich aan het megaproject Meadowlands in New York, dat hij met zijn bureau mee uitvoerde. De vraag is of er in de plannen van de architect nog plaats is voor Uplace.

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.

# Belga context ## Related picture(s) [POLITICS FLEMISH GOVERNMENT PRESS CONFEREN...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

AANGERADEN
Meest recent