Drie Belgen opgepakt in Chili wegens het beschadigen van de beroemde ‘Atacama-reus’

Bron © PUBLIMETRO

Drie Belgen zijn vrijdag opgepakt in de internationale luchthaven van de Chileense hoofdstad Santiago. De drie worden ervan verdacht beschadigingen te hebben toegebracht aan de Atacama-reus, een beroemde geoglief in de Atacama-woestijn. Dat melden lokale media. De drie riskeren een boete en/of een celstraf tot 5 jaar.

Er werd woensdag een onderzoek geopend na een klacht van een archeoloog, actief in de regio. Die had bij de lokale autoriteiten dat een voertuig de beschermde site beschadigd. Volgens lokale media waren de toeristen met een wagen over het ‘hoofd’ en de ‘voeten’ van de Atacama-reus gereden.

Op basis van beelden waarop de nummerplaat van de (gehuurde) wagen te zien waren, werden al snel drie verdachten geïdentificeerd. De drie Belgen werden onderschept op de luchthaven van Santiago. Ze werden verhoord en aangehouden, aldus nog de regionale aanklager Raul Arancibia.

(Lees verder onder de video)

Volgens het hoofd van een politiedienst voor milieu en erfgoed, Pablo Ibarra, mochten de toeristen na hun verhoor beschikken. “Ze zijn naar hun land van herkomst teruggekeerd en worden ter beschikking gesteld van de Openbare Aanklager. De verdachten riskeren een boete en een celstraf van 541 dagen tot 5 jaar.

In Chili wordt bijzonder zwaar getild aan het incident. Het ministerie van Erfgoed spreekt van “een criminele daad waarbij de reus van Atacama beschadigd werd”. Het is voorlopig niet duidelijk hoe ernstig de schade is, “dat zal de Raad van Nationale Monumenten moeten bepalen”, klonk het nog.

Door adm
AANGERADEN
Meest recent