Nederlander (55) aangehouden na dood Belgisch ‘geel hesje’: “Met opzet aangereden”

Bron © Brabants Dagblad, Omroep Brabant, VRTNWS

‘Geel hesje’ Roger (links) overleed ter plaatse. Foto: RR.

Een Nederlander van 56 jaar die ervan verdacht wordt vrijdagavond in Wezet (Visé) een manifestant van de gele hesjes-beweging met opzet te hebben aangereden waarna die manifestant overleed, is zaterdagavond opgepakt in Nederland. Dat is zondag vernomen bij het parket in Luik. Volgens persagentschap ANP is de man afkomstig uit het Noord-Brabantse Dongen.

Het ongeval gebeurde afgelopen vrijdag rond 19 uur aan een filterblokkade die door enkele tientallen gele hesjes was ingesteld in de richting van Maastricht (Nederland) op de E25-autoweg in Wezet (Visé) in de provincie Luik. Het rechter baanvak was afgesloten voor verkeer met paletten en banden, het linker rijvak was opengelaten voor voertuigen. Twee betogers stelden zich op om de weg te blokkeren toen een vrachtwagen het linker rijvak wou oprijden en versnelde, zo vertellen getuigen. Een van de twee, Roger Borlet, 49 jaar, kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht.

LEES OOK. ‘Geel hesje’ komt om het leven bij actie op snelweg na aanrijding door vrachtwagen, chauffeur spoorloos

Een 56-jarige Nederlandse truckchauffeur reed bij de blokkade slachtoffer Roger aan. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Na het ongeval reed de trucker door, kort daarna maande de politie hem aan om iets verder op te stoppen op een parking. Eens ter plekke kon de politie hem daar niet aantreffen, de chauffeur was gevlucht.

Vluchtmisdrijf

De vrachtwagen werd zaterdag teruggevonden op een Nederlandse snelwegparking, maar van de chauffeur ontbrak alle spoor. Er werd een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, maar volgens Nederlandse media liet de Belgische handtekening wat op zich wachten. Om die reden kon de Nederlandse politie naar eigen zeggen niet in actie schieten, al hadden ze de verdachte al een tijdje in het vizier. Het gaat om een 56-jarige man met de Nederlandse nationaliteit.

“De verdachte vrachtwagenchauffeur is zaterdagavond aangehouden”, zegt Catherine Collignon, woordvoerster van het Luikse parket, die daarmee lokale berichtgeving bevestigt. “De Belgische politie heeft me bevestigd dat hij is opgepakt door hun Nederlandse collega’s.”

Volgens ANP zit de man vast in Nederland en wordt hij in de loop van de dag verhoord. België heeft gevraagd om overlevering van de man. Als hij daarmee instemt, is hij in de loop van volgende week in België. Als hij weigert, moet een rechter beslissen en duurt het iets langer.

Ruit willen inslagen

Ondertussen raakt er ook meer bekend over de feiten zelf. Bij de blokkade vrijdagavond zouden er twee rijen gevormd zijn: één voor auto’s - die mochten doorrijden - en één voor vrachtwagens. Toen de Nederlandse chauffeur met zijn truck wou aanschuiven in de rij voor auto’s, stapten twee gele hesjes op de man af en dreigden ze een zijruit van de vrachtwagen in te slaan. Of dat daadwerkelijk ook gelukt is, is niet duidelijk maar er werden op de plaats delict wel glasscherven aangetroffen. De chauffeur zou na dat incident doorgereden zijn en daarbij over Roger gereden zijn.

Door mtm, adm
VOOR ABONNEES