Het geheime wapen van de nieuwe Belgisch kampioen veldrijden Toon Aerts: hoe je de aarde ziet vanop de maan

Foto: BELGA

Dat Toon Aerts (25) gisteren op weg naar de Belgische veldrittitel geen seconde bezweek onder de stress, had een reden. Sinds afgelopen zomer werkt Aerts in alle stilte met een mental coach.

“Alleen mijn broer Thijs en ploegmaat Nicolas Cleppe wisten ervan”, zegt Aerts. “Ik voelde steeds meer dat het verschil tussen winnen en niet-winnen in procentjes lag. Bovendien was ik onder de indruk van de manier waarop Wout van Aert vorig jaar naar het WK toeleefde. Dat wilde ik ook. Een mental coach moest mij daarbij helpen.”

Die mental coach is Anja Van Gompel (foto). “Ze heeft mij geleerd dat ik altijd moet bezig zijn met de taak die ik op dat moment moet uitvoeren. Rij ik op de schuine kant, moet ik aan de schuine kant denken. Moet ik lopen, moet ik aan mijn looppassen denken. En niet bezig zijn met wat het publiek roept of met de bandenkeuze van de andere renners.”

Van Gompel, die ook mountainbikester Githa Michiels en kunstschaatser Jorik Hendrickx begeleidt, glunderde na zoveel lof. “Maar hij heeft gefietst, niet ik, hé. Voor de cross stuurden we elkaar wat sms’jes en toen voelde ik al dat hij ontspannen was. Hij kon zelfs nog grapjes maken. Toon had geen probleem, hij wou gewoon mentaal nog sterker worden. Om zijn troeven om te winnen nog groter te maken. Toen Paul Herygers op tv zei dat Van Aert weg was en dat de koers gereden was, wist ik dat het niet waar was. Dat Toon er nog in geloofde. Ik kreeg gelijk.”

Stress speelt een grote rol bij prestaties. “Het is belangrijk om de druk weg te houden, want die kan belemmerend werken. Een BK veldrijden is belangrijk, maar je moet dat ook in perspectief plaatsen. Vrijdag heb ik daarvoor een metafoor gebruikt. Ik zei Toon: stel dat je op de maan bent en je kijkt naar de Aarde. Dan kan je links naar het BK kijken, maar ook rechts naar de mensen die in bootjes proberen de oversteek te maken naar nieuw geluk. Dat leert je relativeren.”

Play

bekijk ook

Door wvo, bow