Wout van Aert gaat op eigen manier om met verlies: “Ga een dik pak friet met cervela eten”

Groot in het verlies: meteen na zijn finish ging Wout van Aert winnaar Toon Aerts feliciteren. Foto: rr

Hij kon alleen maar verliezen in Kruibeke, Wout van Aert. Dat gebeurde ook en het kwam zeer hard aan bij de 24-jarige wereldkampioen. “Het gaat al heel het seizoen op en af en blijkbaar kan je dat moeilijk omkeren. Maar ik moet voort en heb nog doelen. Maar daar denk ik nu even niet aan. Ik ga nu eerst een dik pak friet eten met een cervela special.”

Geen vierde driekleur op rij voor Wout van Aert. Na een tegenvallend veldritseizoen waarin Mathieu van der Poel de plak zwaait, komt deze uppercut van Toon Aerts hard aan bij de wereldkam­pioen. Maar Van Aert was groots in het verlies en feliciteerde oprecht de nieuwe kampioen. “Ik ben altijd de eerste om toe te geven dat iemand beter is. Toon was super vandaag en is de verdiende winnaar.”

Toch zag het er halfweg goed uit voor Van Aert. “In de eerste twee rondes had ik het moeilijk en voelde ik me niet top. Maar ik klampte aan en kon dan toch een kloof slaan. Ik dacht dat ik erdoor kwam, maar maakte foutjes. In zulke omstandigheden moet je rustig blijven, maar dat lukte niet.”

“Toen Toon terugkwam, wou ik het hoofd niet laten hangen, maar het werd er helaas niet beter op. Ik ben over mijn toeren gegaan door van Toon te proberen weg te rijden. Dat betaal je cash op zo’n zwaar parcours. Ik kon het tempo niet meer aanhouden en had niet het gevoel van de andere kampioenschappen de vorige jaren.”

“En de laatste twee rondes was Toon pakken sterker. Want heel slecht was ik niet, hoor. Ik wil toch benadrukken dat Toon gewoon indrukwekkend reed. In die laatste ronde kroop ik rond, hij vlóóg. Ik besefte natuurlijk wel dat de zege weg was en dan begint echt álles pijn te doen. Hij rook de winst en in die euforie kan je altijd wat meer. Maar dit was echt een zwaar kampioenschap en zo’n zwaar parcours ligt hem natuurlijk. Maar je moet het wel doen. Een dikke chapeau is op zijn plaats.”

Drie jaar op rij stond Van Aert er wanneer hij er moest staan: op BK’s en WK’s. Het was geleden van het WK in Tábor in 2015 dat hij een grote afspraak had gemist. Ook nu had hij gemikt op Kruibeke. “Waarom ik dit keer niet top was? Ik heb daar geen verklaring voor. Vorige week in La Mézière reed ik echt goed en ook deze week voelde ik me prima. Maar ja, het gaat heel het seizoen op en af en blijkbaar is het heel moeilijk om dat om te keren. Ik blijf ervoor leven en doe honderd procent mijn best, maar die wisselvalligheid blijft. Het wil maar niet lukken zoals ik wil. Uiteraard is de teleurstelling groot, ik ben dat niet gewend. Ik rij om te winnen, niet om tweede te worden.”

Vanavond naar Spanje

Het was gisteren trouwens de zestiende (!) tweede plaats voor Van Aert dit seizoen. Hoe moet het nu trouwens verder? Vandaag strijdt hij opnieuw tegen Aerts (en Mathieu van der Poel) in Otegem. Na de cross neemt hij het vliegtuig richting Alicante, waar hij met zijn nieuwe ploeg Jumbo-Visma op stage gaat. “In de eerste plaats om mij voor te bereiden op de crossen die komen. Ik blijf proberen.”

Van Aert onderbreekt de stage om zondag in het Franse Pontchâteau, waarvoor Van der Poel past, een nieuw duel uit te vechten met Toon Aerts, met de leidersplaats in de Wereldbeker als inzet. Daarna vliegt hij terug naar Spanje om een week later de slotmanche te rijden in Hoogerheide. Om dan in het Deense Bogense een vierde regenboogtrui op rij te proberen te pakken. Al lijkt die kans steeds kleiner te worden. “Tja, het voordeel van wisselvallig te zijn is dat het soms weleens goed is”, houdt Van Aert de moed erin. “Dus wie weet ben ik op het WK wel top op het juiste moment. Het is niet dat ik extra druk voel. Er is altijd druk bij mij. Ik moet altijd bewijzen dat ik het waard ben. Ik ga nu een dik pak friet eten met een cervela special. Morgen (vandaag, nvdr.) moet ik dan Otegem doorkomen en dan kijk ik verder.”

Play

bekijk ook

Knuffels voor winnaar BK Veldrijden Toon Aerts

Door Werner Bourlez