Dit zijn de goedkoopste skigebieden in Europa

© Shutterstock

Wie jaarlijks op skivakantie vertrekt naar Oostenrijk of Italië weet op voorhand dat hij aardig wat eurootjes kwijt is aan een hotel of vakantiehuisje. Om de skireis toch wat betaalbaarder te maken en om nog wat geld over te hebben voor de lokale après-ski bar, heeft vakantieorganisatie Home To Go alvast een lijstje samengesteld met de goedkoopste skigebieden wat betreft accommodatie.

Lien Lammens

HomeToGo, de online zoekmachine voor vakantieverblijven, vergeleek de prijzen van meer dan 250.000 accommodaties, gelegen in 230 Europese skigebieden, en ontdekte dat de top tien gedomineerd werd door Polen, Bulgarije en Frankrijk. Voor amper 56 euro per persoon per nacht kan je al overnachten in het Bulgaarse Vitosha. Doe daar 20 euro bij en je droomt van sneeuw in het Franse Cauterets. De organisatie baseerde zich daarbij op de gemiddelde prijzen van een overnachting tussen december 2018 en maart 2019. Een overzicht.

1. Vitosha in Bulgarije

© Shutterstock

Op amper enkele kilometers van de Bulgaarse hoofdstad Sofia, ligt Vitosha, meteen het hoogste skigebied van het hele land. Met ongeveer twintig kilometer aan skipiste spreken we eerder van een bescheiden skioord maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door de nabijheid van goedkope restaurantjes en après-ski bars. Wil je de skilatten even aan de kant laten gaan? Breng dan een bezoekje aan Sofia dat met zijn historische bezienswaardigheden, waaronder de Alexander Nevsky kathedraal, de ideale uitvalsbasis vormt voor een korte citytrip.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 56 € per persoon per nacht.

2. Stronie Slaskie, Klodzki en Duszniki-Zdrój in Polen

Wie op zoek is naar een goedkoop verblijf om na het skiën uit te rusten, moet in Polen zijn. De skigebieden Stronie Slaskie, Powiat Klodzki en Duszniki-Zdró, die respectievelijk op plaats twee, drie en vier staan, liggen allemaal in powiat ‘graafschap’ Klodzko, op de grens met Tsjechië. Het sprookjesachtige winterlandschap biedt niet alleen de fervente skiër de nodige winterpret, ook de wandelaar of langlaufer kan er zijn hartje ophalen en dat bij temperaturen onder het vriespunt.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld tussen de 69 € per persoon per nacht.

5. Bansko in Bulgarije

© Shutterstock

Nummer vijf brengt ons opnieuw naar Bulgarije, deze keer naar Bansko aan de voet van het Piringebergte in het zuiden van het land. Zowel de beginnende als de geoefende skiër kan er op de verschillende pistes, samen goed voor 75 kilometer glijplezier, zijn weg naar beneden banen om in het nabije dorpje op zoek te gaan naar Rakija, een gedistilleerde sterkedrank, of een Bulgaars biertje.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 72 € per persoon per nacht.

6. Cauterets in Frankrijk

© Shutterstock

We verlaten Oost-Europa en glijden naar Frankrijk. Meer bepaald naar Cauterets, op de grens met Spanje. De gemeente, die in 2018 ongeveer 1100 inwoners telde, ligt midden in het Nationaal Park van de Franse Pyreneeën en strekt zich uit over twee sneeuwvelden. Reken daar nog eens de fitness, zwembaden en schaatspistes bij en je hebt ook wat te doen na het skiën.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 76 € per persoon per nacht.

7. Mont-Dore in Frankrijk

In het Franse Mont-Dore, dat samen met Super Besse het skigebied van Massif du Sancy vormt, ski je als het ware op de oude vulkanen. Het gebied ligt op amper 770 kilometer van Brussel en slaagt erin om ook de gevorderde skiërs uit te dagen. Daarnaast trek je maar beter een extra trui aan: door zijn ligging kan de wind erg koud aanvoelen.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 76 € per persoon per nacht.

8. Pamporovo in Bulgarije

© Shutterstock

Onder het motto ‘klein maar fijn’: hier skiën voornamelijk families met kinderen. De écht gevorderde skiër voor wie het allemaal wat spannender mag zijn, wijkt beter uit naar een ander skigebied. Met zijn all-in pakketten wat betreft verblijf, ontbijt en restaurants pleegt het skigebied alvast geen aanslag op je portefeuille.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 76 € per persoon per nacht.

9. Orcières in Frankrijk

Met meer dan 100 kilometer skipiste is het skistation Orcières in het Zuidfranse Hautes Alpes een van de grotere jongens. Beginners kunnen naar hartenlust klungelen met ski’s op een van de vele groene en blauwe pistes, waaghalzen kan je dan weer vinden bij de watervallen en sneeuwscooters. Ook hondensleetochten behoren tot de mogelijkheden.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 80 € per persoon per nacht.

10. Le Lioran in Frankrijk

De top tien wordt vervolledigd door Le Lioran, een middelgroot skigebied in de historische provincie Auvergne. Het gebied dat met zijn 60 kilometer piste vooral beginners tot licht gevorderden aantrekt, biedt naast een amicale sfeertje ook nog eens een fantastisch uitzicht op het Centraal Massief.

Prijskaartje? Voor een vierpersoonsaccommodatie betaal je gemiddeld 80 € per persoon per nacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook