Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’

Bron © Vier

Vanaf 28 januari start op Vier het nieuwe seizoen van ‘Topdokters’. Negen nieuwe dokters hebben de deuren van hun praktijk en operatiekwartier opengezet voor de camera’s en tonen hoe zij het verschil maken voor hun patiënten.

Dr. Eva Van Braeckel - longarts, UZ Gent “Schimmels zijn echt mijn passie, maar als ik er eentje in de koelkast vind, dan durf ik er bijna niet aan te komen.”

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

Dr. Eva Van Braeckel is als longarts in het UZ Gent gespecialiseerd in mucoviscidose bij volwassenen. Een aparte patiëntengroep, want net doordat muco hen elke dag als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, staan haar patiënten vol wilskracht in het leven. Op de consultaties is het dan ook niet ongewoon dat er naast de optimale behandeling met baanbrekende medicatie ook belangrijke levenskeuzes besproken worden. Haar belangrijkste doel is hun levenskwaliteit verbeteren én verlengen, want voorlopig wordt slechts 14% van de mucopatiënten ouder dan 40 jaar.

Naast mucoviscidose behandelt dr. Van Braeckel ook patiënten met tbc en andere longinfecties, zoals zeldzame schimmels, waar ze een aparte fascinatie voor heeft, zo blijkt.

Prof. dr. Marc Gewillig - kindercardioloog, UZ Leuven “De no-nonsense-aanpak van problemen is mijn natuur.”

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

In oktober 2014 haalde kindercardioloog prof. dr. Marc Gewillig een primeur door als eerste ter wereld een peuter via de lever een nieuwe hartklep te geven. Prof. dr. Gewillig is dan ook een ontegensprekelijke autoriteit op het vlak van kindercardiologie. In UZ Leuven ziet hij elke dag baby’s, peuters en kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Ook foetussen met een hartprobleem worden al tijdens de zwangerschap door hem opgevolgd om dan zo snel mogelijk in te grijpen na de geboorte.

Ingewikkelde problemen legt prof. dr. Gewillig in mensentaal uit, en waar kan met een kwinkslag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de man is die Niels Albert na een heldere uitleg over zijn hartaandoening overtuigde om te stoppen met koersen.

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

Dr. Ann Vandenbroucke – geriater, AZ Damiaan Oostende “Ik vind geriatrie niet droevig en ik heb niet het gevoel dat het allemaal niets uithaalt. Het is altijd weer de moeite.”

In AZ Damiaan Oostende waait West-Vlaamse geriater dr. Ann Vandenbroucke als een wervelwind tussen de oude man en de zee. Op één van de grootste geriatrische afdelingen van België ziet ze dagelijks bejaarden met heel uiteenlopende klachten.

Dr. Vandenbroucke gaat voor een holistische aanpak en een zeer persoonlijke benadering van de patiënten. De kunst is te vinden waar het fout zit, het wankel evenwicht tussen verschillende vakgebieden bewaken en de medicijnencocktail op punt stellen. En dat allemaal zonder de mens achter de patiënt uit het oog te verliezen. Naast geriater is ze ook LEIF-arts.

Prof. dr. Frank Plasschaert – kinderorthopedist, UZ Gent en AZ Sint-Jan in Brugge “Sommige kinderen noemen me wel eens dokter Plaagstaart.”

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

Een krom kind terug recht maken, zo beschrijft prof. dr. Frank Plasschaert zijn job. Het is de letterlijke vertaling van de het woord ‘ortho-pedie’. Als kinderorthopedist aan het UZ Gent en het AZ Sint-Jan Brugge behandelt hij kinderen en adolescenten met onder andere scoliose, heupdysplasie, klompvoetjes, cerebrale parese en neuro-orthopedische problemen. Voor de meeste kinderen is hij een held, en hij wordt ook al eens dokter ‘Plaagstaart’ door hen genoemd.

Hoewel hij chirurg is, is opereren volgens hem vaak niet nodig of maar een stukje van een veel breder behandelingsplan. Hij bezoekt en verzorgt ook kinderen met een motorische beperking binnen hun verzorgingsinstelling of school (zoals bv. Spermalie in Brugge).

Prof. dr. Johan Bellemans - knie- en sportchirurg, ZOL Genk “Ik wil de beste zijn. De dag dat ik niet meer vind dat ik de beste ben, dan stop ik gewoon.”

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

Elke week zit zijn wachtzaal in Ziekenhuis Oost-Limburg afgeladen vol en de patiënten hebben één ding gemeen: een knieprobleem. Prof. dr. Johan Bellemans is dé autoriteit op gebied van de knie. Hij deed baanbrekend onderzoek over kunstknieën en haalde de wereldpers toen hij in 2013 een onbekend stuk gewrichtsband ontdekte. In het ZOL bouwt hij momenteel samen met zijn collega’s een groot orthopedisch centrum uit.

Naast kniechirurg is prof. dr. Bellemans hoofd van de medische staf van het BOIC en begeleidt hij de Belgische Olympische atleten naar de Spelen in Tokio. Hij behandelt dan ook heel veel topsporters zoals o.a. Nafi Thiam en Seppe Smits. Hij gaf ook aan tennisster Justine Henin de raad om te stoppen met tennissen. En de Olympische Spelen kent hij als de beste, want hij nam in 1992 zelf deel als zeiler tijdens de Spelen in Barcelona.

Prof. dr. Karel Decaestecker – roboturoloog, UZ Gent “De tijd dat we de mensen gewoon opensneden van boven tot onder om ergens te geraken is voorbij.”

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

Primeur in 2017: een jonge, ambitieuze dokter van het UZ Gent voert voor het eerst in Europa een autotransplantatie van een nier uit via robotchirurgie. De nier wordt uit het lichaam gehaald, bewerkt op ijs en teruggeplaatst bij dezelfde patiënt om een nier te redden die anders verloren is.

Prof. dr. Karel Decaestecker is als roboturoloog tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Zijn team voert ook als enige in België niertransplantaties uit met levende donoren via de robot.

Als uroloog voert hij vaak oncologische robotoperaties uit. Zijn specialiteit is het reconstrueren van een vervangblaas, gemaakt van een stuk dunne darm. Hij is ook nauw betrokken bij het geven van opleiding in robotchirurgie aan collega’s urologen en chirurgen van over de hele wereld.

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

Prof. dr. Ann Smeets – borstchirurg, UZ Leuven “Een patiënt is meer dan een borst alleen.”

Eén vrouw op negen krijgt vroeg of laat borstkanker. Prof. Ann Smeets behandelt als borstchirurg in UZ Leuven veel van die vrouwen. Ze doet niet enkel de operaties en amputaties, maar bepaalt mee de behandeling, volgt de patiënten verder op en doet onderzoek naar borstkanker om de ziekte beter te bestrijden en om de behandelingen efficiënter te maken. Zo was UZ Leuven de eerste in Europa om de ‘magseed’ te introduceren: een magnetisch zaadje dat in de borst geplaatst wordt om de tumor tijdens de operatie sneller en preciezer te kunnen lokaliseren. Daardoor moet er minder borstweefsel worden weggenomen en is het voor de patiënten comfortabeler.

Dr. Luc Stockx - interventioneel radioloog, ZOL Genk

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’
Foto: Vier

“Als ik een ingreep doe, ben ik zo gefocust dat ik even verdwijn van de wereld.”

Dr. Luc Stockx stond mee aan de wieg van de interventionele radiologie in België, een jonge tak in de geneeskunde. In tegenstelling tot een radioloog voert een interventioneel radioloog effectief ingrepen uit. Via een insnede in de lies gaat dr. Stockx met een dunne katheter tot in de hersenen om daar acute beroertes, aneurysma’s en andere bloedvatenletsels te behandelen. ‘Time is brain’ is zijn motto en tijdens de ingrepen werkt dr. Stockx met extreme focus en precisie.

Van de roboturoloog naar “dokter Plaagstaart”: dit zijn de nieuwe ‘Topdokters’

Prof. dr. Gwen Swennen – aangezichtschirurg, AZ Sint-Jan Brugge “Als je een passie hebt, dan wordt iets boeiend en dan ga je automatisch innovatief en creatief worden.”

Prof. dr. Gwen Swennen is aangezichtschirurg in AZ Sint-Jan in Brugge en verschuift dagelijks kaken, herstelt oogkassen en hervormt neusbenen. Eerst doet hij dit op een 3D-computermodel van de patiënt, daarna in de operatiezaal op de patiënt zelf.

Technische hoogstandjes zijn enerzijds de innovatieve 3D virtuele planning software die hij heeft ontwikkeld als pionier op basis van 20 jaar ervaring en anderzijds zijn zelf ontwikkelde instrumenten waarmee hij minimaal invasief een aangezicht kan opereren. Via virtual reality laat hij aan collega-chirurgen zien hoe goed dat precies werkt. Prof. dr. Swennen is verder gespecialiseerd in schisis en ook esthetische correcties. Zo heeft hij onder andere topondernemer Bart Versluys geopereerd na zijn jetski-ongeval.

Door nkdr