Mechels N-VA-gemeenteraadslid opgepakt op verdenking van mensensmokkel, omkoping en afpersing

Archiefbeeld.

Mechelen -

Mechelse gemeenteraadslid voor N-VA Melikan Kucam is opgepakt op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij zou tot 10.000 euro hebben ontvangen om Iraakse en Syrische christenen aan een humanitair visum te helpen. Dat meldt het parket van Antwerpen in een persbericht. N-VA laat weten “verbouwereerd en geschokt” te zijn, maar wacht het onderzoek af eer ze stappen nemen. Ook ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert gechoqueerd.

Het onderzoek naar Kucam startte op basis van klachten uit de grote Assyrische christelijke gemeenschap in de Dijlestad. Daar deed al langer het verhaal de ronde dat Melikan Kucam (45), gemeenteraadslid voor N-VA, bestuurslid van de lokale partijafdeling en voorzitter van het Vlaams-Assysrisch huis, zich zou hebben proberen te verrijken op de kap van mensen uit zijn gemeenschap. Sinds 2015 hielp de Belgische overheid namelijk verschillende honderden leden van de christelijke minderheden uit conflictgebieden in Syrië met een humanitair visum naar ons land. In april 2018 postte toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Facebook dat de teller op ‘903 geredde Syrische christenen’ stond.

Melikan Kucam geniet binnen die Assyrisch christelijke gemeenschap heel wat aanzien en zou daar misbruik van gemaakt hebben. Het parket onderzoekt nu of Kucam de vluchtelingen met terugwerkende kracht heeft laten betalen voor hun visum. Een aanvraag heeft een administratieve kost van 350 euro, maar op basis van het huidige onderzoek is aan het licht gekomen dat er forse bedragen van 2.000 tot 10.000 euro worden betaald aan de verdachte om mensen die zich in conflictgebieden bevinden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. Op dit ogenblik is de precieze omvang van de feiten niet duidelijk.

Speurders van de politie hebben Kucam in de loop van de namiddag opgepakt, hij zal nog voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Mechelen. Het parket kwalificeerde de feiten voorlopig als mensensmokkel.

Behalve zijn politieke en gemeenschapswerk in Mechelen is Kucam professioneel actief bij het OCMW in de Brusselse gemeente Ganshoren. Als kandidaat op de lijst van N-VA werd hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar verkozen met 970 voorkeurstemmen.

Reacties binnen N-VA

“Wij zijn geschokt door het nieuws over de heer Kucam. Wij wachten de resultaten van het onderzoek af en zullen op basis daarvan de gepaste stappen ondernemen”. Aldus de hoofdzetel van de partij in een korte mededeling.

Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageert geschokt. In de aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen prees hij het Mechels gemeenteraadslid nog voor zijn werk. Hij deed dat in een filmpje op sociale media.

“Mocht dit waar zijn, is dit ongelooflijk”, reageert Francken. Hij bevestigt aan VRT dat Kucam optrad als tussenpersoon bij het verlenen van humanitaire visa. Zijn kabinet deed beroep op tussenpersonen om na te gaan wie in aanmerking zou komen voor zo’n visum. Eén van die tussenpersonen was Kucam. “Ik vertrouw wel die tussenpersoon die de lijsten (met wie voor een humanitair visum in aanmerking komt nvdr.) geeft, dat die daar geen geld voor vraagt”, aldus Francken aan VRT.

Door sare, adm
AANGERADEN
Meest recent