Is dit een Banksy? Tokio in de ban van graffititekening van rat die paraplu vasthoudt

Foto: AFP

De Japanse stad Tokio probeert te achterhalen of een graffititekening in de buurt van station Hinode, het werk is van de mysterieuze Britse straatkunstenaar Banksy. En dat trekt heel wat gegadigden naar het beeld van een rat die een paraplu vasthoudt.

Is dit een Banksy? Tokio in de ban van graffititekening van rat die paraplu vasthoudt
De constructie wordt nu zeker niet afgebroken. Foto: AFP

“We hebben het gesprayde schilderij op een technische installatie van het centrum van de hoofdstad opgemerkt”, zegt gemeenteambtenaar Koji Sugiyama. Na het contacteren van enkele lokale kunstkenners, kwamen zij op het spoor van de befaamde Britse artiest. “Wij denken dat het mogelijk gaat om een werk van Banksy, maar we weten nog niet of er in Japan een expert is die dat kan nagaan.”

Maar is het echt?

Banksy zelf blijft op zijn Instagrampagina opvallend stil over het werk, maar dat hoeft niet per se te betekenen dat de tekening niet van zijn hand is. Want hoe oud de graffiti is, weet de stad niet. Het zou al een hele tijd geleden kunnen zijn dat de artiest de graffiti spoot. Foto’s op sociale media van vóór 2018 doen immers vermoeden dat het werk niet recent is. “De veiligheidsdiensten kenden het werk al lang, maar legden niet de link met Banksy.”

Hoe het ook zij, het is voor de Japanners niet onlogisch om aan die piste te denken. Werken van Banksy leveren immers heel wat op. Toen eind december plots een - geverifieerd - werk van de artiest op een garage verscheen en Banksy er zelf ook over postte op Instagram, werd dat verkocht “voor een bedrag met zes cijfers”.

Daarom voert de gouverneur van de hoofdstad wat extra reclame voor de tekening. “Dit is een gift voor Tokio”, zegt ze fier.

Zij liet ondertussen de deur weghalen, die normaal gezien gebruikt wordt om vloedgolven te voorkomen. Het paneel werd vervangen en het kunstige gedeelte is veilig gesteld, zodat er zeker geen schade kan komen aan het werk.

Mysterie

Niemand weet precies wie Banksy is. De graffiti-artiest is mysterieus en laat nergens zijn echte naam achter. De geruchtenmolen laat voornamelijk de voornamen Robbert of Robin vallen, en de achternamen Banks of Gunningham.

Hoe dan ook, Banksy staat bekend om zijn provocerende anonieme acties in een kenmerkende stijl van sjablonen. Hij raakte bekend als straatkunstenaar door zijn onaangekondigde humoristische, beklijvende, politiek getinte werken. Zijn werken duiken voornamelijk op in de buurt van Bristol, maar ook in de Verenigde Staten en in de Palestijnse conflictgebieden.

LEES OOK. ‘Meisje met Ballon’ van Banksy versnippert zichzelf na miljoenenbod op veiling

Door mrra