BK veldrijden 2020 op de Schelde?

Eén van de kandidaten voor het BK cyclocross van volgend jaar in Antwerpen wil Toon Aerts, Wout van Aert, Laurens Sweeck, Sanne Cant en co. een stuk over de Schelde laten crossen. In het voorstel gaat het parcours over een ponton op de rivier, waarbij een stuk van het gevaarte zelfs aan een kraan hangt.

BK veldrijden 2020 op de Schelde?

Het Belgisch kampioenschap veldrijden wordt volgend jaar op 11 en 12 januari gereden op de Antwerpse Linkeroever, op het parcours waar al jaren de Scheldecross wordt georganiseerd. Antwerpen mocht op die locatie ook al in 2011 het BK ontvangen.

De stad Antwerpen en de Belgische wielerbond zijn intussen bezig met de beoordeling van de kandidaturen. Daarbij zit een bod van de organisatoren die vorige week zondag het BK in Kruibeke (Bazel) organiseerden en zij gingen in zee met het sportbureau SportIDee. Dat leverde een voorstel van parcours op waarin de renners op de Schelde zouden rijden. Dat zouden ze doen op een brug – een ponton – die op de rivier zal worden gelegd. De crossers verlaten het vasteland op het Sint-Annastrand en gaan dan over de aanlegsteiger, om dan af te slaan op het eigenlijke ponton. De constructie heeft een lengte van om en bij de 150 meter. Het laatste gedeelte gaat over een stuk ponton dat zelfs volledig in de lucht hangt, maar wordt gedragen door een kraan.

Chris Mannaerts, de CEO van SportIDee, bevestigt dat zo’n dossier werd ingediend bij de stad Antwerpen. Zijn team heeft bij de bevoegde diensten voor de Schelde ook al de nodige vergunningen gevraagd. “We hebben een pak knowhow, want de organisatoren van de cross in Kruibeke zijn nauw verbonden met het bedrijf Hye, dat voor heel wat constructies op en rond het water zorgt.’’

Mannaerts stelt dat de brug op de Schelde niet het verschil zal maken in de uitslag, maar noemt het wel een blikvanger vanjewelste. Bovendien zal het ponton geflankeerd worden door een grote boot, genre cruiseschip, met plaats voor 1.500 vips. Dat schip zal afvaren vanop de rechteroever.

Mee met de getijden

Het ponton op de Schelde heeft bovendien nog iets bijzonder in petto, want het zal mee evolueren met de getijden van de rivier. Al naargelang het tijdstip van de wedstrijd zal het op hoger of lager water liggen en een steile of minder steile verbinding hebben met de oever.

De stad Antwerpen neemt in de loop van de volgende weken een beslissing over de verschillende biedingen.

Hoogerheide in poleposition voor WK 2022

Het Nederlandse Hoogerheide maakt grote kans om het WK veldrijden 2022 binnen te halen. Dat bleek bij de voorstelling van de 20ste editie van de GP Adrie van der Poel. “Wij hebben een bod ingediend bij de UCI en wellicht weten we enkele dagen vóór het WK in Bogense of we het halen”, zegt Jan Prop, voorzitter van het organiserende comité.

Door Guy Fransen