Buitenlandse investeringen in Vlaanderen op recordpeil

© Photo News

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 4,24 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen: een record. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Geert Bourgeois dinsdag heeft bekendgemaakt.

dgs

Het investeringsbedrag van 4,24 miljard euro ligt dubbel zo hoog als de 2,08 miljard euro buitenlandse investeringen uit 2017. In totaal ging het om 234 investeringsprojecten, tegenover 215 een jaar eerder. Ook dat is een record. Met die investeringen werden 5.339 rechtstreekse banen gecreëerd, bijna evenveel als het recordaantal banen dat er in 2017 (5.377) bij kwam. Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector.

De VS blijven topinvesteerder, met veertig nieuwe investeringsprojecten. Daarna volgen buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Japan en China komen op een gedeelde vijfde plaats, gevolgd door Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Denemarken en Turkije.

Productie

De helft van de investeringen waren volledig nieuwe projecten. De andere investeringen waren uitbreidingen, en fusies en overnames. Buitenlandse bedrijven investeerden in Vlaanderen vooral in productie, maar ook in onderzoek en ontwikkeling. Ook voor investeringen in de verkoop en marketing was Vlaanderen een populaire investeringsbestemming.

“Dit is zeer goed nieuws. Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen meer dan ooit aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders”, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

De Vlaamse regeringsleider zit deze week op het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland, net om investeerders te overtuigen van de Vlaamse troeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten