KMI waarschuwt voor gladheid: ook waar geen nieuwe sneeuw valt, geldt code geel

Bron © Eigen berichtgeving, Belga, Noodweer Benelux

Foto: BELGA

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben nieuwe sneeuwbuien ons land vanaf het westen bereikt. Het KMI waarschuwt voor gladheid in heel het land tot na de middag. Tot 14 uur geldt code geel.

LEES OOK. Zo raak je zonder problemen met de auto door de eerste sneeuw

Noodweer Benelux kreeg dinsdagavond rond 23 uur de eerste meldingen binnen van nieuwe sneeuwval:

Het Vlaams Verkeerscentrum meldde afgelopen nacht rond 1 uur de eerste nieuwe sneeuw op de weg in West-Vlaanderen en rond 4.30 uur ook in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Het Verkeerscentrum waarschuwde daarbij meteen om de snelheid te matigen en rijstijl aan te passen:

“De sneeuwbuien palmen geleidelijk het westen van ons land en de gebieden langs de Franse grens in. Tegen woensdagochtend kunnen ze mogelijk doorstoten tot het centrum, ongeveer tot een lijn Antwerpen - Namen”, aldus het KMI. “Rond of kort na de middag zou het dan overal droog moeten blijven.”

Volgens het KMI kunnen die sneeuwbuien in heel het gebied ten westen van de lijn Antwerpen - Namen voor 1 tot 5 centimeter verse sneeuw zorgen. Ook elders blijft het opletten voor gladheid door de sneeuw die eerder gevallen is en door vorming van ijsplekken.

Daarom geldt overal code geel:

(Lees verder onder de afbeelding)

KMI waarschuwt voor gladheid: ook waar geen nieuwe sneeuw valt, geldt code geel
Foto: KMI

In de nacht van dinsdag op woensdag gold zelfs code oranje in het westen. “Vanaf 22 uur tot 4 uur kan er in West-Vlaanderen en aan de Frans-Belgische grens tot 1 à 5 centimeter sneeuw bijvallen. Opgeteld met het huidige pakket dat daar al ligt, spreken we dus van maximale lagen tot 10 centimeter. Daarom spreken we voor die locatie van code oranje”, verklaarde Nicolaas Roose van Noodweer Benelux aan Het Nieuwsblad Online.

In het centrum en oosten van ons land ziet de situatie er anders uit. “In Antwerpen en Limburg mogen we de situatie niet spiegelen aan die in het westen. De sneeuwzone zal wellicht niet tot daar komen, want in de loop van woensdagochtend wordt de sneeuwzone opnieuw teruggedrongen naar Frankrijk.”

Maar volledig droog houden de inwoners van die regio’s het wellicht niet. “Het is nog perfect mogelijk dat er lokaal extra sneeuw bijvalt”, zegt de meteoroloog. In de nachtperiodes zou de kans op extra vlokken het grootst zijn, maar overdag verwacht Noodweer Benelux voor de komende dagen geen opvallende noemenswaardige sneeuwval meer.

IJsplekken

Dat maakt de situatie niet minder gevaarlijk. “Er is overal kans op ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw. Die gladheid kan heel gevaarlijk zijn, dus we blijven iedereen - met of zonder extra sneeuw - aanraden om de komende dagen zeer voorzichtig te zijn op de rijweg”, besluit Roose.

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt woensdagchtend voor gladde en moeilijk berijdbare wegen tot na de ochtendspits en vraagt voorzichtig te zijn:

LEES OOK. De tol van de sneeuw: van strooizout tot boetes, wat kan de winterprik je kosten?

Weerbericht

Het is woensdagochtend overal zwaarbewolkt met vooral ten westen van de lijn Antwerpen - Namen sneeuwbuien. Geleidelijk trekken deze buien weg naar het zuiden, zodat het rond de middag op de meeste plaatsen droog is. Het blijft wel zwaarbewolkt. De maxima liggen rond -1 of -2 graden in Hoog-België, rond +1 graad in het centrum en rond +2 of +3 graden aan zee, meldt het KMI. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen tijdens de ochtendspits. “De strooidiensten zijn massaal in actie, maar kunnen niet overal tegelijk zijn”, klinkt het.

Woensdagnacht verschijnen er opklaringen, maar vergroot ook de kans op wat lokale aanvriezende mist. Vooral aan zee kunnen er enkele sneeuwbuien vallen. De minima liggen tussen -10 graden in de Hoge Venen en -1 of 0 graden aan zee. De wind waait zwak, eerst vooral uit noordelijke richtingen en tegen het einde van de nacht hoofdzakelijk uit west tot noordwest. Tussendoor wordt de wind soms ook veranderlijk.

Donderdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral in het westen kans op enkele winterse buien. ’s Avonds vergroot ook in het centrum de kans op een sneeuwbui. De maxima liggen tussen -4 en +3 graden. De wind waait meestal zwak uit westelijke richtingen.

Vrijdagochtend is het waarschijnlijk grijs met nevel en aanvriezende mist. Later verschijnen er opklaringen, die afwisselen met wolkenvelden. ’s Avonds en ’s nachts trekt een zwakke regenzone vanaf de kust over ons land. De maxima liggen rond -3 graden in de Hoge Venen, rond 1 graad in het centrum en rond +3 graden aan zee. ’s Nachts stijgt de temperatuur. De wind is eerst zwak uit veranderlijke richting en wordt later matig uit zuid tot zuidwest.

Door mtm, adb, mrra
AANGERADEN