Amerikaanse miljardair Soros noemt China “dodelijk gevaar”

© NYT

George Soros, de bekende Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop, heeft donderdag in de marge van het World Economic Forum in Davos zwaar uitgehaald naar China. Soros noemde Chinees president Xi Jinping “de gevaarlijkste vijand van de democratische samenleving”. En ook de pogingen van China om de maatschappij te controleren met digitale technologie is volgens Soros “een dodelijk gevaar voor de vrije wereld”.

adb

China maakt gebruik van gezichtsherkenning en van ‘big data’ om zijn inwoners in de gaten te houden, op straat maar ook op sociale media. Hierdoor ontstaat een sociaalkredietsysteem, waarbij burgers afgestraft worden als ze te vaak uit de pas lopen. Dat systeem is nog niet volledig operationeel, maar Soros waarschuwt dat het duidelijk is “dat het belang van het individu ondergeschikt wordt aan de belangen van de eenpartijstaat”.

“China is niet het enige totalitaire regime op aarde, maar het is ontegensprekelijk wel het machtigste, sterkste en meest ontwikkelde inzake artificiële intelligentie.”

“Voor open samenlevingen creëren de instrumenten van controle die machine learning en artificiële intelligentie in de handen van repressieve regimes plaatsen een dodelijke bedreiging”, zei Soros in zijn speech tijdens een diner.

“Koude oorlog dreigt heet te worden”

Soros, een belangrijke sponsor van de Democraten, bekritiseerde ook de aanpak van president Trump in de handelsoorlog met China, die hij “te simplistisch” noemde.

“Jammer genoeg doet Trump toegevingen aan China en verklaart hij de overwinning terwijl hij zijn aanvallen tegen Amerikaanse bondgenoten hernieuwt. Dit ondermijnt het doel van de VS om China’s misbruiken en wandaden in te perken.” Volgens Soros moet Trump stoppen met een handelsoorlog met “zowat de hele wereld” te voeren en in de plaats focussen op China.

“De realiteit is dat we in een koude oorlog zitten die dreigt heet te worden”, aldus Soros.

“Als Xi en Trump niet meer aan de macht waren, zou er een opportuniteit zijn om een betere samenwerking te ontwikkelen tussen de twee cyber-grootheden.”

Aangeboden door onze partners