Kernreactor Doel 2 mag weer draaien en levert vanaf 4 februari weer stroom

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

“Volgens de huidige inzichten zal Doel 2 op 4 februari opnieuw aan het net gekoppeld worden.” Dat zegt het energiebedrijf Engie Electrabel vrijdag, nadat de nucleaire waakhond Fanc had bekendgemaakt dat Doel 2 na acht maanden opnieuw op het net mag worden aangesloten.

Doel 2 ligt stil sinds 22 mei vorig jaar. Er werd een gepland onderhoud uitgevoerd, maar tegelijkertijd moest een leiding in een veiligheidskoelwatercircuit gecontroleerd worden. In dezelfde koelwaterleiding in reactor Doel 1 was in april immers een lek vastgesteld, ten gevolge van “materiaalmoeheid”.

Ook in Doel 2 bleek de koelwaterleiding in slechte staat, en ze werd eind november vervangen. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft nu het licht op groen gezet voor de heropstart van de reactor van 433 megawatt. Engie Electrabel moet de leidingen in de toekomst wel regelmatig nakijken.

Engie Electrabel laat weten dat de reactor normaal op 4 februari weer aan het elektriciteitsnet zal worden gekoppeld. “In Doel 2 zijn alle preventieve werken, inspecties en analyses in navolging van het eerder gedetecteerde waterlek op Doel 1 afgerond”, zo staat in een persbericht. “De teams voeren momenteel de laatste controles uit, waarna de activiteiten voor heropstart van de centrale zullen starten.”

Vijf reactoren actief

Als Doel 2 weer draait, zullen vijf van de Belgische kernreactoren actief zijn. In Doel 1 (433 megawatt) zijn de herstellingen aan de koelwaterleiding nog bezig. Die reactor zou volgens de huidige inschatting op 15 maart heropgestart worden. Tihange 2 (1.008 megawatt) ligt stil om betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte te analyseren. Deze reactor zal naar verwachting stilliggen tot eind mei.

Minister van Energie Marie Christine Marghem reageert tevreden op de aangekondigde heropstart van Doel 2. “Dit versterkt de bevoorradingszekerheid deze winter”, luidt het.

Door gjs
AANGERADEN