Vakbonden houden vast aan veel grotere loonstijging: “We willen meer dan twee jaar geleden”

Bron © De Markt, Belga

Themabeeld

De vakbonden mikken nog steeds op een maximale loonstijging van om en bij de 1,5 procent, dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans zaterdag. Hij benadrukt dan ook dat de vakbonden, die dinsdag het overleg verlieten en een nationale staking aankondigden, niet opnieuw aan tafel zullen gaan zitten met de werkgevers “op basis van een slechte loonnormwet”.

Leemans acht het onmogelijk om tot een akkoord te komen “als de regering niet bereid is om een scheve wet recht te trekken, en de werkgevers niet bereid zijn om verder te gaan dan een maximale loonstijging van 0,8 procent”. Die beperking wordt opgelegd door de huidige loonnormwet.

De vakbonden mikken echter op een loonstijging van 1,5 procent. Twee jaar geleden klokten de sociale partners af op een maximale loonstijging van 1,1 procent, “en toen ging het economisch slechter dan vandaag. Dus willen we nu meer dan twee jaar geleden”, aldus Leemans.

VBO-topman Timmermans: “Deur voor overleg staat open”

De werkgevers blijven (net als de regering) echter aan de huidige loonnorm vasthouden. VBO-topman Pieter Timmermans wijst er namelijk op dat het inkomen in het huidige voorstel met minstens 5 procent zou toenemen de komende twee jaar: door de loonstijging met 0,8 procent, maar ook als gevolg van de inflatie en de laatste fase van de taxshift.

Timmermans begrijpt bovendien niet dat de vakbonden het overleg verlieten zonder zelf voorstellen op tafel te hebben gelegd, maar benadrukt dat de deur voor overleg blijft openstaan.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent