Documentaire over Michael Jackson choqueert op filmfestival: kijkers verlaten geëmotioneerd première onder politietoezicht

Foto: AP

Ophef op het Sundance-filmfestival vrijdag. Toen tijdens het grootste filmfestival in de Verenigde Staten de allernieuwste documentaire over Michael Jackson getoond werd, reageerden kijkers geschokt. Talloze mensen verlieten de zaal nog voor ‘Leaving Neverland’ was afgelopen. Want Michael Jackson mag dan wel een gevierd muzikant en de King of Pop zijn, zijn leven als vermeende pedofiel deed het publiek walgen.

Documentaire over Michael Jackson choqueert op filmfestival: kijkers verlaten geëmotioneerd première onder politietoezicht
“Leugens lopen sprintjes, maar de waarheid loopt marathons.” Foto: AFP

Het waren de woorden van de 36-jarige Australiër Wade Robson en James Safechuck die het publiek met een onbehaaglijk gevoel achterlieten. Zij vertelden details van hoe de King of Pop hen als jonge jongens misbruikt zou hebben. 7 jaar en 10 jaar, ouder waren ze toen niet. Samen met regisseur Dan Reed beantwoordden ze na de documentaire ook vragen, waarin er allesbehalve een fraai beeld van de beroemde zanger werd geschetst.

Verontwaardigde reacties

In het publiek raakten de gemoederen meteen sterk verhit. Tijdens en na de voorstelling. Filmjournalist Kevin Fallon van ‘The Daily Beast’ vatte het samen in een tweet. “We hebben nu 10 minuten pauze in een documentaire die vier uur duurt. Wat je ook dacht te weten, de inhoud van deze documentaire is ijzingwekkender dan je je ooit kan inbeelden. En we zitten nog maar in de helft”, schreef hij.

Filmrecensent David Erlich van IndieWire trad hem bij: “We zijn halfweg de documentaire en ik weet nu al dat ik 400 douches ga moeten nemen om me weer proper te voelen.” Tijdens de vertoning zou ook plots iemand zijn recht gesprongen roepend dat hij ook als kind misbruikt werd en dat deze film “meer goed voor de wereld zal doen dan Michael F*cking Jackson ooit heeft gedaan”. Dat bericht The Los Angeles Times.

De politie was bang dat er protest zou komen en schakelde extra manschappen in op de festivallocatie. Daardoor krioelde het in Park City in de staat Utah van de agenten, die uit voorzorg samentroepte bij de zaal van de documentaire. Er waren ook hulpverleners van slachtofferhulp aanwezig om geëmotioneerde kijkers een gesprek aan te bieden.

Documentaire over Michael Jackson choqueert op filmfestival: kijkers verlaten geëmotioneerd première onder politietoezicht
Festivalgangers moesten langs de beveiligingsdienst voor ze binnen mochten. Foto: Danny Moloshok/Invision/AP

Controverse

De familie van Jackson is woedend. Zijn moeder, kinderen, broers en zussen doen er alles aan om zijn muzikaal erfgoed te beschermen en zijn als tegenbeweging een crowdfundingsactie gestart om zelf een documentaire te kunnen maken. “Eén waarin de echte waarheid wordt verteld”, klinkt het.

Door mrra
VOOR ABONNEES