Indrukwekkende Novak Djokovic overklast Rafael Nadal en wint voor de zevende keer de Australian Open

Novak Djokovic heeft 2019 ingezet met de eindzege op de Australian Open. De Servische nummer 1 op de ATP-ranking kende in de finale geen enkel probleem met de Spanjaard Rafael Nadal. Djokovic won zijn zevende Australian Open en vijftiende Grand Slam in totaal na drie sets: 6-3, 6-2 en 6-3.

Het was een droomfinale in Melbourne. Het nummer 1 van de wereld tegen het nummer 2, een zesvoudig winnaar tegen de winnaar van 2009. Er kondigde zich een spannende strijd aan, maar dat werd het nooit. Djokovic ging als een bezetene tekeer, Nadal kon niet aanklampen. De Serviër liep in geen tijd uit tot 3-0 en verloor zelfs amper punten op zijn eigen opslag, laat staan dat Nadal in de buurt kwam en van een break. Nadal rechtte nadien zijn rug op de eigen opslag, maar de eerste set ging met 6-3 naar Djokovic.

In de tweede set leek Nadal aanvankelijk wel zijn wagonnetje te kunnen aanpikken bij zijn opponent, maar bij 2-2 schakelde Djokovic weer een versnelling hoger. Nadal toonde slechts vlagen van zijn kunnen, maar had doorgaans geen verhaal tegen een ontketende Djokovic. De Serviër stoomde door naar 6-2 winst in de tweede set.

Ook in de derde set maakte het nummer 1 van de wereld snel het verschil. Bij 1-1 brak hij al door de opslag van de Spanjaard, meer had Djokovic niet nodig. Hij bleef oppermachtig op zijn eigen service en speelde de partij zonder al te veel moeite uit: 6-3 in de laatste set. Voor Djokovic is het al zijn zevende overwinning op de Australian Open, Nadal blijft voorlopig steken op één.

Indrukwekkende Novak Djokovic overklast Rafael Nadal en wint voor de zevende keer de Australian Open
Foto: AFP

Djokovic: “Ongelooflijk gevoel”

Novak Djokovic (ATP 1) won zondag de Australian Open, na winst in de finale tegen de Spanjaard Rafael Nadal (ATP 2) in drie sets (6-3, 6-2 en 6-3). De Serviër veroverde in Melbourne zijn zevende eindzege, een record. “Dat ik hier met de trofee in mijn handen kan staan, vind ik ongelooflijk”, reageerde Djokovic.

In totaal heeft de Serviër nu vijftien grandslamtitels op zijn erelijst staan. Na Wimbledon en de US open in 2018, toont hij zich nu voor de derde keer op een rij de beste. “Het is echt geweldig dat ik opnieuw win”, verklaarde Djokovic. “Ik wil die vijftien grandslamzeges en de recordwinst hier zeker niet als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Ik moet nu terugdenken aan ongeveer twaalf maanden geleden, toen ik onder het mes moest. Schitterend dat ik hier nu als winnaar kan staan.”

Djokovic liet in de finale geen spaander heel van Nadal. De Serviër won in drie vlotte sets. “Ik heb heel veel bewondering voor Rafael”, stelde hij. “Zijn veerkracht is enorm. Met zijn fighting spirit kan hij de mensen inspireren.”

Indrukwekkende Novak Djokovic overklast Rafael Nadal en wint voor de zevende keer de Australian Open
Foto: AFP

Nadal steekt hand in eigen boezem: “Had mijn dagje niet”

Rafael Nadal (ATP 2) slaagde er zondag in Melbourne niet in om de finale van de Australian Open te winnen. De 32-jarige Spanjaard botste in de eindstrijd op een ijzersterke Novak Djokovic (ATP 1), die won in drie sets (6-3, 6-2 en 6-3). “Het was echt mijn dagje niet”, gaf Nadal nadien toe.

“Ik wil Novak feliciteren met zijn verdiende winst”, stak Nadal van wal. “Hij speelde deze finale en de rest van het toernooi op een erg hoog niveau. Ik moet toegeven dat ik vandaag niet mijn beste tennis op de mat bracht.”

Nadals najaar viel in 2018 compleet in het water door een knieblessure. Hij speelde niet meer sinds zijn verloren halve finale op de US Open en maakte pas kort voor de Australian Open zijn comeback. “Ik kende dus enkele moeilijke momenten, maar kan tevreden terugblikken op mijn twee weken hier”, aldus de Spanjaard. “Dat geeft me vertrouwen voor wat komt. Ik ga er alles aan doen om in de toekomst nog sterker voor de dag te komen.”

Nadal deed zondag een gooi naar zijn tweede eindzege in Melbourne, precies tien jaar na zijn eerste triomf down under. Drie keer verloor Nadal de finale (in 2012, 2014 en 2017). De Spanjaard ging voor een achttiende grandslamtitel (11x Roland Garros, 3x US Open, 2x Wimbledon, 1x Australian Open). Roger Federer is met twintig stuks recordhouder.

Indrukwekkende Novak Djokovic overklast Rafael Nadal en wint voor de zevende keer de Australian Open
Foto: REUTERS
Indrukwekkende Novak Djokovic overklast Rafael Nadal en wint voor de zevende keer de Australian Open
Foto: AFP
Door rahe, belga
  • AANGERADEN