‘Black Panther’ wint belangrijke filmprijs

Bron © BELGA

Foto: AFP

Black Panther, de superheldenfilm van Marvel, is zondag in het Shrine Auditorium in Los Angeles bekroond met de hoofdprijs van het Screen Actors Guild (SAG), de vereniging van Hollywoodacteurs.

Dat de grootste beloning naar een film gaat die vorig jaar ook de bioscoopkassa’s het meest deed rinkelen, maakt het gokwerk op de Oscars er enkel maar moeilijker op. Black Panther is de allereerste op een comic gebaseerde film die met een Oscarnominatie voor beste film is geselecteerd. In totaal vergaarde de prent zeven nominaties.

De superheldenfilm haalde het van de casts van BlacKkKlansman, A Star Is Born, Bohemian Rhapsody en Crazy Rich Asians.

Oscars

Bij de Oscarnominaties werden The Favourite, een wrang-komische epoquefilm, en Roma, een zwart-witte mijmering van Alfonso Cuaron over zijn jeugdjaren in Mexico Stad, met tien nominaties tot grote favorieten uitgeroepen, maar geen van beide films haalde een Award op de SAG-ceremonie. Ook voor Vice, een aparte biopic over oud-vicepresident Dick Cheney, was niets weggelegd, ondanks een rist nominaties.

Rami Malek, de incarnatie van Freddie Mercury in de biopic Bohemian Rhapsody, won zondag de prijs voor beste acteur. Eerder leverde de rol van de zanger van Queen de man al een Golden Globe op. Ook Globe-winnares Glenn Close sloeg een dubbelslag: met haar titelrol in The Wife won zij de prijs voor beste actrice.

De grootste verrassing van de avond was de bekroning tot beste bijrolactrice voor Emily Blunt. Zij won, hoewel ze in A Quiet Place amper een woord moet zeggen. De beste mannelijke prestatie in een nevenrol werd volgens het acteursgilde geleverd door de Afro-Amerikaan Mahershala Ali als muziekvirtuoos in Green Book.

Door gjs
VOOR ABONNEES