Na tegenvallende resultaten: Apple broedt op prijsdaling iPhone

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar aan zijn eigen, recent bijgestelde verwachtingen voldaan. Dat kwam dinsdag naar voren uit een handelsbericht van de techgigant, die onlangs al met een omzetwaarschuwing op de proppen kwam.

De omzet van de iPhone-maker bedroeg 84,3 miljard dollar, iets meer dan de 84 miljard dollar die het bedrijf begin januari voorspelde. Eerder dacht Apple nog minimaal 89 miljard dollar omzet te halen. Onder de streep hield Apple net geen 20 miljard dollar over. Een jaar eerder was de winst net iets meer dan 20 miljard dollar.

Topman Tim Cook noemt het in een eerste reactie ‘teleurstellend’ dat Apple niet aan de originele omzetverwachting kon voldoen. Hij wijst wel op andere hoogtepunten, bijvoorbeeld dat er nu 1,4 miljard Apple-apparaten actief worden gebruikt.

Prijsdaling

In het afgelopen kwartaal haalde Apple weer verreweg de meeste omzet uit de verkopen van mobiele telefoons, net geen 52 miljard dollar. Dat is flink lager dan een jaar eerder, toen er nog voor 61 miljard dollar aan opbrengsten uit iPhones in de boeken werd gezet.

Die neergang is voor een groot deel aan China te wijten, waar de smartphones van Apple minder aftrek vonden. Topman Tim Cook liet inmiddels weten dat het bedrijf gaat nadenken over de manier waarop het prijzen voor zijn telefoons buiten de Verenigde Staten gaat bepalen. Nu gebeurt dat in dollars, waarna omgerekend wordt. In landen waar de munteenheid zakte ten opzichte van de dollar, zoals China, was de prijsstijging van de nieuwste iPhones daardoor relatief nog hoger.

Apple overweegt nu om - voor de tweede keer in de geschiedenis van de iPhone - de prijzen van de toestellen te koppelen aan de lokale munteenheden van de respectievelijke afzetlanden. Dat zou in bepaalde landen voor een prijsdaling kunnen zorgen. In welke landen Apple deze prijzenpolitiek zou overwegen, is niet bekendgemaakt.

AANGERADEN